IKT

Fra silisium til polymerer

Sandefjord: I et foredrag under IKT-bransjens Studiemøte i Sandefjord i forrige uke stilte NTNU-professoren spørsmålet om halvledende polymerer er et IKT-materiale for fremtiden.

Selv om temaet går rett inn i kjernen av den teknologien som Opticom skal basere sine kommende produkter på, var det ingen blådresskledte børsanalytikere å spore i salen. Først helt mot slutten nevnte Samuelsen Opticom.

- Hvorvidt Opticom kommer til å lykkes kommersielt, avhenger av en rekke faktorer, ikke minst tidsfaktoren. Dessuten er det i dag Thin Film Electronics i Linkøping som står for Opticoms utviklingsarbeid innen tynnfilmpolymerteknologi. De vet hva de driver med, og arbeider helt og holdent frikoblet fra Opticom-aksjens finurlige kursbevegelser, sier Samuelsen.

Ting tar tid

Japaneren Shirikawa og amerikanerne MacDiarmid og Heeger fikk Nobelprisen i fysikk i 2000 for oppdagelsen av halvledende polymerer så langt tilbake som 1977. Hans Gude Gudesen har også arbeidet innen dette feltet fra 70-tallet.

I dopet form kan man få polymermaterialet ledende. Denne kombinasjonen, sammen med styrke, fleksibilitet og ikke minst billig produksjon, gjør materialet svært lovende for fremtidige IKT-anvendelser.

- Her snakker vi ikke bare om lagringsteknologi, som har vært mest fokusert i forbindelse med Opticoms virksomhet, men like mye i skjermteknologi, lysemitterende dioder og lasere. Den første helelektroniske polymer-IC-en med 50 transistorfunksjoner ble demonstrert allerede i 1998, opplyser Samuelsen.

Engangselektronikk

Han mener teknologien snarere blir et supplement enn erstatning for silisiumteknologi. På grunn av ekstremt billig materiale og billig produksjon ved printteknikk, ser han for seg anvendelser i engangselektronikk, som for eksempel elektroniske frimerker og merking i varehandelen.

Selv om mulighetene er enorme, er det også store utfordringer knyttet til polymerteknologien før man kan vente seg kommersielt tilgjengelig produkter. Philips, Bell Labs, TDK, Epson, Bayer og Cambridge Display Technologies er blant en rekke store internasjonale konsern som setter store ressurser inn på polymerutvikling.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.