Institutt for energiteknikk IFE) på Kjeller utenfor Oslo undersøker en utnyttelse av bergarten anortositt med CO 2 som innsatsmiddel.
- Fram til sommeren 2004 vil vi gjennomføre labtester for å verifisere kritiske prosessparametre, deriblant produktkvaliteter og produksjonskostnader, sier avdelingssjef Bjørg Andresen ved IFE.
IFE samarbeider med blant annet Luna Minerals AS, som vil utnytte teknikken for å utvinne en av verdens beste forekomster av anortositt i Aurland kommune.
- Med en million CO 2 fra for eksempel et gasskraftverk, kan vi utvinne nærmere åtte millioner tonn syreløselig anortositt årlig. Da vil forekomstene i Aurland vare i minst 300 år, sier daglig leder Bjørn Sture Rosenvold til Teknsik Ukeblad.
Gjennom en kjemisk prosess med blant annet CO 2, kan anortositt omdannes til aluminiumoksid, som de kan selge til aluminiumsverk, kalsiumkarbonat til papir- og farmasøytisk industri og silica til silisiumproduksjon.
En million tonn CO 2 er det beregnede utslippet fra et 350 MW gasskraftverk. Hittil har IFE, Luna Mineral og de øvrige partnerne brukt nærmere fire millioner kroner på prosjektet. I den neste fasen har de budsjettert med totalt 3,2 millioner kroner, før det er aktuelt å trekke inn private investorer og industripartnere.
- Vi har allerede sagt nei til flere investorer som har ønsket å kjøpe seg inn i prosjektet. Det vil ikke være riktig, før vi har fått verifisert prosessteknologien, sier Bjørg Andresen.
Både hun og Rosenvold er imidlertid skuffet over manglende bevilgninger fra Forskningsrådet. - Vi faller tilsynelatende mellom flere stoler, sukker hun.
Søkeord: "anortositt"