NATURVITENSKAP

Fra pølser til Hi-Fi

Nam-nam! Pølser til hverdags og fest! Nå også vesentlig for forskning på helt andre områder.
Nam-nam! Pølser til hverdags og fest! Nå også vesentlig for forskning på helt andre områder.

Senometri er koplingen mellom sensorikk og statistikk, og verdens ledende forskere og brukere av fagfeltet kommer til Matforsk 2.-4. august.

Det norske forskningsinstituttet er vert for den åttende verdenskonferansen for senometri.

Men norsk industri uteblir.

– Det er foreløpig få i norsk industri som har kompetanse på sensometri, forteller konferanseleder Tormod Næs, forskningssjef på Matforsk.

Sensorikk+metode = sensometri

Sensometri er et ungt fagområde som er utviklet siden 1980-tallet, og som har fått stadig større betydning i takt med økende konkurranse i markedet og strengere krav til å kunne dokumentere kvalitet på matvarer.

Sensometri omfatter både analyse- og måleverktøy for å dokumentere kvalitet når det gjelder smak, lukt, tekstur og farge. Ja, også lyd kan i visse tilfeller være en viktig kvalitet, som for eksempel for flatbrød og knekkebrød.

– Matforsk har spisskompetanse innen hvert enkelt av områdene, samtidig som vi er gode på relasjonen mellom dem, forklarer Næs.

Ved å bruke statistiske metoder til å analysere dataene fra sensoriske tester har man mulighet til å nyttiggjøre seg resultatene på en helt ny måte.

– Denne kunnskapen er svært viktig og åpner for nye muligheter både innenfor produktutvikling og kvalitetskontroll, sier Næs.

Norsk ekspertise synliggjøres

– For Matforsk er konferansen en god anledning til å synliggjøre hva vi gjør på dette feltet.

Blant annet har Matforsk-miljøet stått sentralt i utviklingen av et analyseverktøy knyttet til multivariabel analyse, som er blitt lagt merke til innen fagmiljøet.

- Det er matematiske programmer som for eksempel store industribedrifter kan benytte for å bearbeide store mengder med helt ulike data om et næringsmiddel, og som kan gi en grundig dokumentasjon av kvalitet når det gjelder et stort antall egenskaper, sier Tormod Næs.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.