KRAFT

Fra oljekjel til kokong

AVDUKET: Kunstner Jannicke Olsen forklarer olje- og energiminister Terje Riis-Johansen hvordan hun har forvandlet oljekjelen til et kunstverk.
AVDUKET: Kunstner Jannicke Olsen forklarer olje- og energiminister Terje Riis-Johansen hvordan hun har forvandlet oljekjelen til et kunstverk. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
22. jan. 2010 - 14:08

TRONDHEIM: 17.oktober 2008 erklærte olje- og energiministrer Terje Riis-Johansen og Enova at oljekjelene skulle vekk norske bygninger. Samtidig som ministeren lanserte et støtteprogram på opp til halvparten av kostandene ved konvertering, overrakte han en utrangert oljekjel til kunster Jannice Olsen. Oppdraget var å forvandle den til et kunstverk.

Ønsker forandring

I dag ble den høytidlig avduket av olje- og energiminister, Terje Riis-Johansen i det nye Enovabygget.

- Kunsten symboliserer den politiske endringen. Vi ønsker forandring. Denne skulpturen har et viktig budskap. Det som var en riktig løsning for 20 år siden er det ikke lenger, sa statsråden.

Forvandlingsprosess

Den gamle oljefyren er mildt sagt ugjennkjennelig. Den har blitt til en kokong, som veksler mellom ulike farger. Alt ettersom lyset faller på den.

- Kokongen er et hvilestadium hvor larven utvikler seg til et nytt vesen. Oljekjelen er en klima- og miljøfientlig gjenstand som skal bli til noe nytt, forklarte kunstneren Jannicke Olsen.

Åpnes i 2020

Kokongen skal stå i det nye Enova-bygget. Og Enova-sjef Nils Kristian Nakstad var begeistret:

- På baksiden av kunstverket er en luke som ikke skal åpnes før 2020. Først da får vi vite hva som skjuler seg der, og da vet vi hvordan det har gått.

Oljekjelene skal bort

Også Trondheims ordfører, Rita Ottervik, var tilstede ved begivenheten. Hun fortalte om kommunens arbeid med å kvitte seg med oljekjelene. Ett arbeid som startet i 2000, og som har skutt fart de siste fem årene.

- Vi har konvertert 12 større bygg fra olje til fjernvarme. 17 bygg fra el til varme. Det gjenstår fortsatt 17 bygg som bruker olje. De skal fases ut innen 2012, fortalte ordføreren, som forsikret om at Trondheim bruker stadig mer fjernvarme og sparer strøm.

- Vi har redusert strømforbruket i perioden 2004-2009 med 21 prosent.

Avhenger av bioolje

- Oljefyrer er på vei ut, forsikret statsråden. Ett forslag om å forby kjelene er til vurdering.

- Mye avhenger av om det er mulig å bytte ut den tradisjonelle oljen med bioolje.

- Mange fjernvarmeanlegg bruker også olje og gass som spisslast. Er det bedre?

- Nei, det er ikke hensikten med varmesatsingen. Målet er å frigjøre el til områder hvor vi i dag bruker fossile brensler.

Pressekonferanse 17.10.08, lansering av kampanje mot oljefyrer. Fra venstre Fabian Stang, Terje Riis-Johansen, Nils Kristian Nakstad og Jannicke Olsen.
- Nei, det er ikke hensikten med varmesatsingen. Målet er å frigjøre el til områder hvor vi i dag bruker fossile brensler. ORIGINALEN: Slik så oljekjelen ut da Jannicke Olsen fikk den overrakt av Fabian Stang og Terje Riis-Johansen i 2008. Joachim Seehusen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.