NYHETSBREV

Fra Mars til gassproduksjon

Måleutstyr utviklet for roverne på planeten Mars er nå klar for industrien.

Per A Eriksen, salgsansvarlig for region vest i Endress + Hauser, viser frem den nye TDL-sensoren som er et resultat av forskning og utvikling for å utvikle en gassensor til bruk på Mars.
Per A Eriksen, salgsansvarlig for region vest i Endress + Hauser, viser frem den nye TDL-sensoren som er et resultat av forskning og utvikling for å utvikle en gassensor til bruk på Mars. Bilde: Joachim Seehusen
3. nov. 2014 - 07:00
Vis mer

Utstyret måtte virke, reparasjoner eller kalibrering er umulig. Da NASA trengte ny gassensor til bruk på planeten Mars var kravene tøffe, og mange. Sensoren skulle måle CO2 og fuktighet i atmo­sfæren.

Prosjektet var vellykket, og ble deretter kommersialisert gjennom selskapet Spectra Sensors. Siden ble selskapet kjøpt av Endress + Hausser, som nå tilbyr sensoren til industrien. I motsetning til ordinære sensorer er det her ingen bevegelige deler. Gassen kjøres gjennom en celle. Der er det speil i endene og det blir sendt ut laserstråler som reflekteres av speilene, til sammen 48 ganger.

Les om: Fundamentale sensorbeskrivelser

Måler energibruk

Sensoren måler ikke direkte verken CO2 eller fuktighet, derimot måler den hvor mye energi som blir benyttet under refleksjonene. Deretter regner den ut innholdet, basert på en algoritme. For at dette skal fungere godt for industriell bruk kreves det at selskapet får gasskomposisjonen og prosessdata fra kunden.

– Deretter ser vi om vi kan lage en sensor, dette er ikke hyllevare. Vi kan produsere sensorer til nesten en hvilken som helst gass eller gassblanding, sier Per A. Eriksen, salgsansvarlig for region vest hos Endress + Hausser.

Han forteller at de fem viktigste gassene er H2O, H2S, CO2, NH3 og C2H2. Responstiden skal være på kun fire sekunder.

En viktig fordel med den nye gassensoren skal være at den ikke byr på HMS-utfordringer i det hele tatt.

Eriksen forteller at på tidligere sensorer var det montert en kassett, ikke ulik en VHS-kassett, som måtte skiftes med mellomrom. Da blir operatøren utsatt for blysulfid.

Noen hundre

Lasersensoren er produsert i Los Angeles. Det er levert 25 enheter de siste to årene. Nå er selskapet klare til å tilby sensoren til et større marked.

Endress + Hausser mener at kunder i både upstream og downstream virksomhet vil ha nytte av denne. På verdensbasis regner vi med et marked for slike sensorer på 7000–8000 stykker.

– Vi skal nå vurdere potensialet, vi regner med å kunne selge noen hundre, sier Eriksen, som viste frem sensoren på årets ONS i Stavanger.

Det er viktig for funksjonen at gassen som sendes inn i sensoren har korrekt trykk, temperatur og fase. Endress + Hausser selger ikke bare enheten, men gjennomfører full installasjon for kunden. Helt alene om denne teknologien er imidlertid ikke Endress + Hausser. Eriksen sier det er tre–fire andre leverandører av tilsvarende produkter, gjerne kalt TDL-teknologi, tunable diode laser-teknologi.

Han mener de to viktigste argumentene for Mars-sensoren er at den krever mindre vedlikehold og at den gir rask innsparing.

Les om: Suksess for Endress+Hausser

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.