INDUSTRI

Fra legemidler til fiskeoppdrett?

Fire forslag for videre drift på Takeda Nycomeds fabrikk på Elverum.

Bilde: Peder Qvale
27. juni 2013 - 14:09
Vis mer

Flere måneder har nå gått siden de 192 ansatte ved Takeda Nycomeds fabrikk i Elverum fikk beskjed om at produksjonen flyttes til Tyskland og Polen.

Sjokket blant de ansatte var stort fordi fabrikken ble drevet godt og fremdeles leverer et solid overskudd på produksjon av flytende legemidler, som nesespray, hostesaft og øyedråper.

Overskuddet var likevel ikke godt nok for Takeda, som ønsker å spare kostnader ved å samle produksjonen på færre fabrikker.

Protesterte uten hell

Etter avgjørelsen appellerte næringsminister Trond Giske til eierne uten hell, det samme gjorde tidligere justisminister Knut Storberget – som selv er fra Elverum.

Tekna og Nito kom også kjapt på banen for å prøve å bevare arbeidsplassene for de drøyt 50 ingeniørene som tjener til livets opphold her.

Les også: Vil flytte vaksineproduksjon til Elverum

Trenger penger

Siden har det blitt relativt stille. Men i august sender en arbeidsgruppe bestående av representanter fra fabrikken, Elverum kommune, Fylkeskommunen, Innovasjon Norge, Hedmark Kunnskapspark, Industri Energi og Legemiddelindustrien en søknad der de ber om statlige omstillingsmidler.

Så langt har gruppen kommet opp med fire alternativer for videre drift. Det første er vaksineproduksjon til mennesker, fisk og dyr, en produksjonsform som ville krevd kompetansen som allerede finnes i Elverum.

Det andre er å opprette en nasjonalt senter for serviceproduksjon, altså produksjon av legemidler på bestilling.

Les også: Nanopartikler i fisk kan gi kur mot tuberkulose

Fisk og hund

Det tredje alternativet gruppen foreslår er landbasert fiskeoppdrett.

Ideen er å sette opp et pilotanlegg og bygge opp kompetanse slik at man etter hvert kan utvikle et storskala landbasert produksjonsanlegg. Håpet er å kombinere dette med et bioenergianlegg og på lengre sikt et anlegg for fôrproduksjon for fisk.

Til sist, på den andre delen av skalaen, ser gruppen på å starte opp en service- og avlsbedrift for hunder. Målet er å levere helsetester, identitetstester, avlsverdi og lignende ting, noe som krever både kompetanse og laboratorier.

Optimistisk

Det er altså vidt forskjellige forslag som nå ligger på tegnebrettet. Anne Vigdis Ellingsen fra Elverum kommune leder prosessen og er optimistisk med tanke på en løsning.

Aller helst håper hun på fortsettelse av vaksineproduksjon.

– Vi har tro på at vi skal klare å finne noe nytt til fabrikken her. Vi har en sterk arbeidsgruppe som jobber hardt med dette, og vi tror vi kommer godt ut av denne situasjonen til slutt. Det ultimate er fortsatt legemiddelproduksjon. Vi vil gjerne bruke den kompetansen som finnes der oppe nå, sier hun.

Les også: – Spikeren i kista for bioteknologimiljøet

Norge er ikke sikret vaksine  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.