NETTARKIV

Fra jobbsøker til gründer

PÅ SØRLANDET har flere hundre personer med solid IKT-bakgrunn blitt jobbsøkende etter at krisen i telekomsektoren har gjort dem arbeidsledige. Det er et helt nytt fenomen at så mange med fremtidsrettet, høyere utdanning blir ledige samtidig. En av de viktigste årsakene er at utviklingsavdelingen ved Ericsson AS i Grimstad reduserte staben fra 460 til 116 personer i løpet av ett år. Men mange andre bedrifter, spesielt i det IKT-tunge området Arendal-Grimstad, er også berørt. Sørlandets Teknologisenter (STS) så raskt at oppsigelsene innen IKT kunne ses positivt, som en stor mulighet for nyskaping i regionen.

Som forskningsparkselskap har STS metodikk og et apparat som bistår forskere ved Høgskolen i Agder og andre FoU-institusjoner på Sørlandet når de ønsker å etablere nye bedrifter basert på sine forskningsresultater. Vi var ganske sikre på at teknologer som hadde stått for utvikling i en industribedrift som Ericsson, måtte ha flere gode forretningsideer i hodet. Og om de ikke har en egen idé, så har de verdifull kompetanse som andre av de 15 bedriftene i inkubatoren til STS kunne ha behov for. Med litt ekstra kursvirksomhet og praksistid i bedriften kunne kanskje studievante jobbsøkere bistå med å utvikle nye produkter for deretter å få jobb i bedriften. Parallelt med disse tiltakene har de jobbsøkende mulighet til å søke arbeid i veletablerte bedrifter eller ta tilleggsutdanning ved Høgskolen i Agder. STS samarbeider nært med Aetat, og flere nyetablerte bedrifter deltar i tiltakene.

Hos ItsOpen AS kan kunder bestille utvikling av programvare med åpen kildekode. Bedriften mener dette er den mest kostnadseffektive programvaren for bransjespesifikke kontor- og butikkløsninger eller for multiterminal-anvendelser.

Maritime Communications Partners AS vil tilby passasjerer på cruiseskip og ferjer mulighet til å benytte sin egen mobiltelefon til overkommelige priser. Det skal også være mulig å bruke mobiltelefonen til lokaltakst mellom passasjerer på samme skip.

Smart Energy Applications AS vil tilby strømsparing i hjemmet ved hjelp av trådløs kommunikasjon mellom elektrisk utstyr, en energikalkulator på PC-en eller en elektronisk tavle på kjøkkenveggen som forteller hvor mye strømforbruket ditt koster til enhver tid.

Dette er bare noen eksempler på at når det ikke lenger finnes ledige arbeidsplasser for folk med høyere utdanning eller erfaring, kan tiden være inne til selv å bli arbeidsgiver.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.