FTLYDBILDE

Fra ille til verre i HD

SYND OG SKAM: Thierry Henry, idet han gir uttrykk for det mange av oss frankofile følte i går. HD-bilder gnir elendigheten ekstra godt inn.
SYND OG SKAM: Thierry Henry, idet han gir uttrykk for det mange av oss frankofile følte i går. HD-bilder gnir elendigheten ekstra godt inn. Bilde: Scanpix
Leif Hamnes
18. juni 2008 - 10:14

Det fantes i utgangspunktet ingen måte å lokke journalister, eller andre fotballelskere, ut av sofaen og på jobb akkurat i går kveld.

Tidspunktet krasjet med det som etter alle solemerker ville bli EMs hittil mest pirrende skjebne- og revansjeoppgjør: Duellen mellom VM-finalistene Frankrike og Italia.

Som sårede søreuropeiske dyr, desperate etter oppreisning for en famlende turneringsstart, skulle de to stolte nasjonene igjen barke sammen.

2006-bildene av en stangende Zidane og en ryggende Materazzi skulle erstattes med neste generasjons rivaler og kamphaner, og med dem skulle nye, episke øyeblikk av nasjonalt drama skrive seg inn i europeiske fotballelskeres evige, felles minnebok.

Eller, du kunne velge å være på jobb i stedet.

Teknohimmelen

«Vi kan snu et dårlig utgangspunkt til vår fordel», må Telenor/Canal Digitals PR-avdeling ha tenkt, i og med at de kunne finne på å promotere noe som helst denne kvelden. Telegiganten lokket nemlig et knippe teknologijournalister og andre utvalgte gjester med det eneste som overhodet kunne tenkes å konkurrere med godstol, pils og kamp i går.

Svaret er selvsagt godstol, pils og den samme kampen – bare på gigantskjerm med eksklusive, ukomprimerte HD-signaler, beskrevet som fire ganger HD-kvalitet og framtidas TV-opplevelse.

Rykende ferskt og rett inn fra EM-arrangørene, kunne Telenor presentere dramatikken – så direkte som en direktesending kan være, og så nært Letzigrund stadion i Zürich som, vel, Fornebu kan være.

Det ville bli fotball, en kald øl og tidsreise i ett: Framtidas TV, HD-signaler susende rett inn fra Sveits til Telenor-eide Canal Digital, i linjer med en båndbredde på 200 Mbit/s – og det beste av alt:

Utsøkte fotballbilder til vår uforbeholdne nytelse i noen magiske mikrosekunder før resten av TV-bermen der ute fikk lusne, tungt komprimerte TV 2-varianter av det samme. Ha!

Og mer skulle det ikke til før et knippe teknologijournalister fra utvalgte redaksjoner faktisk befant seg i Telenors E-Cinema på Fornebu midt under Frankrike-Italia i går.

Noe gikk galt

Har du hengt med så langt, begynner du vel som erfaren leser å forvente et tekstmessig stilbrudd snart.

Ett eller annet surt, gjerne noe teknisk, kanskje om Sony-prosjektøren til nesten trekvart million, om framtidas TV-opplevelse, eller kanskje rett og slett en setning à la «men slik ble det aldri», fulgt av syrlige stikk til Telenor, Canal Digital og hele HD-jippoen?

Men slik blir det aldri.

HD-TV er noe annet enn vanlig TV, og fotball i HD er en irriterende god måte å demonstrere det på. Så er det sagt, og alle kan være fornøyde.

«Framtidas» råe HD-gjengivelse, visstnok tilgjengelig for aller første gang i Norge, holdt for så vidt også det Canal Digital lovet.

Bildet er imponerende sylskarpt, og nesehårene til Frankrikes etter hvert hjelpeløse trener Raymond Domenech har vel aldri gjort større inntrykk fra TV-ruta. Setet var dessuten mykt og godt – til og med ølet var OK.

Likevel bærer denne teksten alle stilkjennetegn på en filmanmelders uunngåelige slakt av en opphausset høybudsjettfilm. Hvorfor? Det er noe som skurrer – og det er ikke TV-bildet.

Det som skurrer er kort og godt at journalistens EM-favoritt røk ut, at EM-tipset på jobb, med tilhørende pengeinnsats, gikk i dass, og at – her kommer det – det føltes vesentlig verre enn om den samme fornedrelsen hadde skjedd foran en vanlig TV.

Er du HD-Ready?

Hele smørja munner selvsagt ut i (om du ikke hadde gjettet det allerede) et filosofisk spørsmål:

Én ting er om TV-en din, satellitt- og kabelleverandørene eller det digitale bakkenettet er forberedt. Men er folk egentlig klare for HD-TV?

Spørsmålet er luftet tidligere – fortrinnsvis som hjertesukk fra TV-stjerner som har forlatt tenårene, neglebitende over at trofaste fans ikke vil takle å se aldersrynkene deres for første gang. Andre mener at nyhetsindustriens direktesendte voldsporno fra høyteknologiske kriger, rapporter om sult, flom, død, ødeleggelse – og annet svineri – er mer enn ille nok i standarddefinisjon.

Kan vi kanskje si det enda enklere: at ting du helst vil slippe å se, heller ikke bør bli ytterligere forsterket for sansene dine gjennom HD? For ikke å snakke om framtidas enda mer høyoppløselige TV?

I så fall bør fotballkamper som potensielt kan bikke feil vei, først som sist bli forbudt i dette djevelske formatet.

Trygt og godt

Den åpenbare konklusjonen er følgende: Utttrykket HD-Ready bør ikke brukes om TV-apparater, men om programposter.

Kanskje kulturmyndighetene kan presse gjennom en særnorsk klausul om at HD reserveres for underholdning av den mer trygge, forutsigbare og oppbyggelige sorten, som Barne-TV, naturprogrammer og Norge Rundt?

Kun slik kan vi skånes for at uforutsette og uønskede utslag av Fru Fortunas lunefullhet – som i går – brøyter seg inn på netthinnen i kaskader av megabit, røde kort og nesehår – slik at traumet blir ditto mer inntrengende og irriterende vrient å bli kvitt.

Telenor/Canal Digital hadde sikkert håpet på omtale som handlet mer om selskapet selv og HD-TV, og mindre om kampen i går.

Vi får skylde på at fotball (heldigvis) generelt får lite spalteplass her på TU.no.

Les mer om: