NETTARKIV

Fra havneskur til IT-industri

Montreal: Små lagerlokaler og verksteder ble liggende tomme da virksomheten stilnet i deler av havneområdet. Etter hvert flyttet kunstnere inn i strøket, som allikevel forfalt. - Kunstnerne fikk billige atelier, men noen få kunstnere klarer ikke å skape liv i en bydel, forteller Isabelle Giasson i Cité Multimédia.

- Vi ville skape morgendagens bedrifter i denne gamle bydelen og etablerte Cité Multimédia, et eiendomsselskap som rehabiliterer og bygger nytt. Målet er å få 10.000 nye arbeidsplasser i IT-industrien innen 2004. Med gode økonomiske betingelser har vi lagt forholdene til rette for innovasjon og teknologiutvikling.

150.000 m 2 med nye kontorarealer er innredet eller planlagt. Alt er ikke ferdig, men alt er allerede leid ut. Til sammen 108 bedrifter har funnet sin plass nede i det gamle havneområdet. Bedriftene som har flyttet inn nå, spenner fra mindre programvarehus til Motorola, alle innen IT.

Skattelette

Mye av de samme tankene som ligger bak prosjektet IT-Fornebu , er innbakt i Cité Multimedia-prosjektet. Folk skal komme sammen i arbeidsfelleskap for å utveksle ideer og videreutvikle bedriftene. Årsaken til at canadierne har lyktes med dette, er generøse skatteincentiver i forbindelse med FoU. I tillegg til direkte støtte til FOU-programmer i bedriftene får de store tilskudd fra provinsregjeringen i Quebec med inntil 15.000 canadiske dollar, eller 83.000 norske kroner i året. Dette gjelder for alle bedrifter i området frem til 2013. Gjennomsnittslønnen for en teknolog i Canada ligger på ca. 60.000 canadiske dollar, hvilket vil si at provinsregjeringen dekker 25 prosent av arbeidstakernes lønn.

Tilskuddet dekker alle som driver med FOU i bedriftene, mens administrativt personell ikke får dele dette godet. I første omgang gjelder tilskuddsordningen for hver enkelt bedrift i fem år, men med mulighet for årlig forlengelse frem til 2013. Forutsetningen er at bedriften ikke må være i skatteposisjon, det vil si gå med overskudd. - Bedriftene strømmer til prosjektet vårt. Det gjelder både gründere og utenlandske selskaper som etablerer en FoU-virksomhet her i senteret. forteller Giasson.

Bedriftene som flytter inn, får også redusert skatt på inntekt og kapital samt lavere sosiale avgifter de fem første årene. Men best er det for utenlandske spesialister/teknologer som ansettes i Cité Multimédia: De får 40 prosent av sin inntekt skattefritt, maksimalt 15.000 canadiske dollar eller 83.000 kroner de første fem årene.

Kunst og IT

Montreal har lenge vært en kulturell smeltedigel, med mange festivaler både innen musikk, film, bildende kunst og teater. Myndighetene har i samarbeid med de fire universitetene i byen etablert et nytt forskningssenter, Hexagramme, som skal utvikle produkter i skjæringspunktet mellom kunst og teknologi. Her utvikles intelligente klær med innebygd mobiltelefon og PC, eller som kan kommunisere med hverandre via fiberoptikk. Medarbeiderne på Hexagramme arbeider også med IT-teknologi for bruk i film, TV og teater.

Totalt er rundt 60 medarbeidere knyttet til instituttet, folk som underviser enten ved universitetene eller om sitter sentralt i Canadas alt voksende filmindustri. Hexagramme er et femårsprosjekt. En viktig medspiller er National Filmboard of Canada, som har lagt grunnen for en avansert grafisk dataindustri. Mange spesialeffekter og grafikk i filmverdenen er laget av canadiere, blant annet til den nye filmen Edderkoppmannen.

Smeltedigel

I Montreal møtes Europa og Amerika, industri og kultur. Her produserer Rolls Royce flymotorer og gassturbiner, Pratt and Witney flymotorer og Bombardier fly. Den velkjente Dash 8-maskinen bygges i denne byen. Ifølge Marie-Josée Loiselle ved Montreal International, er byen nummer tre i verden når det gjelder flyproduksjon til det sivile markedet. Bare Seattle og Tolouse ligger foran.

Byen er også den nærmeste nordamerikanske havnen til Europa. Det foregår en utstrakt import og eksport herfra, men endringer i transportmetoder har gitt byen nye utfordringer.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.