PRODUKSJON

Fra forvaltning til forretning

6. apr. 2001 - 06:57

Med hjelp av alliansepartnere skal foreningen gi medlemmene bedre tilbud både på kompetansesiden og på det næringspolitiske området.

– Ifea er for mye forvaltningspreget. Vi må bli offensive og mer kommersielle. Vi må komme i takt med det næringslivet vi skal forholde oss til, sier foreningens nye direktør, Geir Lae Solberg.

Solberg er arkitekten bak den nye strategien. Kort tid etter at han overtok sjefsstolen etter Helge Topp i fjor høst, sto det klart for direktøren at omorganisering og strategiendring var nødvendig for å møte nye utfordringer.

– Vi må akseptere at medlemstilbudet må bedres ved å posisjonere Ifea mot kravene industrien stiller til oss. Samtidig må vi ta inn over oss at medlemsantallet stadig synker, og arbeide for å snu denne utviklingen. Vi må styrke og tilpasse tilbudet og samtidig ta vare på Ifeas identitet, sier Solberg.

Under årsmøtet den 29. mars i år bestemte medlemmene at Ifea skal inngå en administrativ allianse med Norsk teknologisenter (NTS). Kompetanse- og servicesenteret NTS holder til i Industriens Hus i Oslo sammen med Ifea og Teknologibedriftenes Landsforening (TBL).

Anonym organisasjon

Solberg hevder at mange av sjefene i norsk næringsliv ikke vet hva Ifea står for.

– Ved å inngå en allianse med NTS kan vi utvikle en sterkere faglig profil og lettere dokumentere vår legitimitet som forening vis-a-vis bedriftsledere. Da blir det også lettere for våre medlemmer og tillitsmenn å frigjøre tid fra arbeidsplassen for å gjøre en jobb for foreningen.

Gjennom den nye strategien og alliansen med NTS ønsker direktøren å spare kostnader, få større tyngde mot myndigheter og andre fagmilø, og forankre foreningens faglige dimensjon på ledernivå.

Ifea kan gjøre bedriftslederne oppmerksomme på hva som ligger til grunn for fagfolks problemer, og få dem til å forstå at foreningen kan bidra til den faglige utviklingen som er nødvendig for at bedriften skal møte krav til egen lønnsomhet og pålagte krav fra myndighetene.

Politisk kraft

I løpet av fem år tror Solberg at den offensive satsingen vil ha gitt Ifea en ny identitetsprofil som er godt forankret på ledernivå i industrien. Sterke strategiske, administrative og faglige allianser skal etableres, og den næringspolitiske påvirkningskraften skal styrkes.

En sak som opptar direktøren sterkt er de lave innskuddene til forskning og utvikling (FoU) i Norge. På lang sikt håper Solberg at Ifea gjennom sterke allianser kan påvirke også på dette feltet.

– At satsningen på teknologi og innovasjon er så lav er ille, skremmende og rystende. Det burde få næringsminister Grete Knutsen til å ligge våken om nettene.

Årsaken tror han ligger i at vi har en industrikultur som er forankret i råvareproduksjon. Vi eksporterer få ferdige produkter, og det er nettopp i videreforedling den største verdiskapingen ligger.

–Dette er det fortsatt dårlig forståelse for på politisk hold. Vi må satse på teknologi. Norge flommer over av penger, og hvis du ikke er sulten oppnår du ikke noen verdens ting. NHO burde skape mer debatt. Industrien er for lite på banen og for lite flinke til å spissformulere seg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.