NETTARKIV

Fra brakker til praktskole

Knut Strøm
27. aug. 2007 - 13:25

Persbråten skole er sammen med Høybråten skole en del av en ny utbyggingsmodell – Offentlig-Privat Samarbeid (OPS). Undervisningsbygg har solgt hele skoleanlegget på Persbråten til SG-Finans AS, som igjen har engasjert Skanska til å bygge og rehabilitere skolen. Oslo kommune betaler en årlig sum for utbygging og vedlikehold.Spennende og utfordrende

– Når det er gått 25 år, faller avtalen bort og bygget tilhører Oslo kommune igjen, sier Tore Jakobsen i Undervisningsbygg. Skanska har totalansvar for å bygge og vedlikeholde skolen, og det er høy fokus på kvalitet og levetid. Denne nye kontraktsformen ser Undervisningsbygg på som både spennende og utfordrende. Årsleien for Persbråten skole er på 21,3 mill. kroner.

– Totalansvaret har gitt en spennende byggeprosess som har krevd mye av oss. Når bygget nå står ferdig, ser jeg at livsløpsansvaret har bidratt til et godt resultat, sier Petter Hesselroth, prosjektleder i Skanska.Langsiktig ansvar

Det langsiktige ansvaret har skjerpet Skanska til å velge løsninger med lang levetid. Som eksempel nevner Hesselroth at de har valgt enkle systemer for solskjerming med mellomliggende persienner. De har enkel betjening som gir små muligheter for feil senere. – Underveis i byggeprosessen valgte vi også å endre løsningen på en skråfasade for å sikre mot vannskader, sier Hesselroth.

– Vi har laget en bruksplan ut fra kravene i den nye læreplanen. De enkelte aktører som var prekvalifisert til å komme med byggetilbud, skulle da komme med forslag om hvordan de skulle møte våre krav, sier Jakobsen.

Det kom inn fem anbud som var veldig forskjellige. – Vi gikk inn for Skanska fordi de var de eneste som beholdt den gamle Pershallen, sier han. Den gamle hallen er rehabilitert og tilknyttet en stor flerbrukshall og er døpt om til «gamle Persbråtenhallen», mens flerbrukshallen ikke uventet heter «nye Persbråtenhallen». Flerbrukshallen skal huse både idrettsaktiviteter og kulturarrangementer.Prefabrikkert bæresystem

Byggearbeidene startet med rivearbeider i oktober 2005 og med påfølgende grunnarbeider, pæling og fundamentering i vårhalvåret 2006. Det prefabrikkerte bæresystemet ble montert i andre og tredje kvartal i fjor. Deretter startet innredningsarbeidet.

Byggingen har gått uten problemer. – Vi overtok bygget 24. mai og startet med møblering. Jeg tror at både vi og Skanska er fornøyd med løsningene, opplyser Jakobsen. Skanska har lagt stor vekt på helse, miljø og sikkerhet.

Bygget er utarbeidet i samsvar med moderne pedagogikk. Det finnes derfor ingen klasserom, kun baser, grupperom og formidlingsrom. Fargevalget er ellers svært gjennomført. I hvert rom eller base finnes det en vegg i en spesiell farge.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Trådløst datanett

Det aller siste innen datateknikk skal innføres på skolen. Det vil blant annet bety at det blir trådløs nettverkstilkobling både inne og i spesielle utearealer. Førsteklasseelevene har fått egne bærbare PC-er.

Skolen tilbyr studieretning for allmenne, økonomiske og administrative fag og den er med i prosjektet for IKT-basert undervisning i Osloskolen

Som for mange andre skolebygg i Oslo satses det på miljøvennlig varme med bruk av varmepumper fra energibrønner i grunnen.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.