OLJE OG GASS

Fra 150 til 750 millioner

Anders J. Steensen
4. juni 2007 - 07:00

Bergen: Opprinnelig kontrakt med Hydro var å kartlegge ruten fra feltet inn til Nyhamna på øya Gossen. Siden de hadde fartøyer i området, fikk de også kontrakter for en rekke andre oppgaver.

– Mulighetene er til stede for at kontraktene kan vokse med ytterligere 150 millioner kroner, forteller administrerende direktør i Geoconsult Olav Arne Drønen. Selve kartleggingen av havbunnen fra Ormen Lange til Nyhamna ble gjort med en Hugin 3000 automatisk undervannsfarkost og ved å bruke multistråle ekkolodd fra skip.

1226 løft

Utvidelsene av kontrakten med Hydro skjedde fordi skipet som Geoconsult brukte, MAS Geosund, har gode kraner som kunne brukes under både planering av selve rørledningstraseene og under installasjonen av rørledningene.

– Til sammen utførte vi 1226 løft med en samlet vekt på 700 tonn. Hele operasjonen ble gjennomført uten skader, forteller Drønen.

Mange oppgaver

Oppdragene varierte fra å fjerne uønskede objekter, ca. 6000 av totalt 15 000 identifiserte objekter, til å sette ut motvekter når rørledningene legges på plass. En motvekt legges for å sikre at røret bøyes riktig og blir liggende i riktig posisjon.

– Vi heiste og tok opp igjen alle understøttelsene til de hydroakustiske transponderne som ble brukt for posisjonering. I tillegg var vi også moderfartøy for undervannsgravemaskinen Spider, sier Drønen.

Geoconsult hører i dag under DOF Subsea ASA. DOF gruppen disponerer til sammen 24 fartøyer med i alt 23 fjernstyrte undervannsroboter pluss en Hugin 3000 AUV for inspeksjon og kartlegging. Største operasjonsdyp er 4000 meter.

Geoconsult samler inn betydelige datamengder. I fjor samlet selskapet inn 18 terabyte med data.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.