NETTARKIV

FoU-jippo i EU

ALLE VEIER FØRTE til Brussel i forrige uke. I tusentall strømmet politikere, byråkrater, forskere og næringslivsfolk til EU-hovedstaden for å høre og snakke om forskning. De kom fra EU-land, EØS-land, EU-søkerland og andre verdenshjørner. På agendaen sto EUs 6. rammeprogram for forskning og utvikling. Over 8000 deltagere, deriblant rundt 100 nordmenn, ville få med seg detaljene om hva EU vil bruke 130 milliarder forskningskroner til. Det var så mange som ville inn at flere måtte avvises.

Jippoet er det største arrangementet i EUs historie, på et felt som vanligvis må vike plassen for helse, skole, krig i Irak, arbeidsledighet og ulovlig innvandring. Det forteller mye om hvor stor vekt EU nå legger på forskning og utvikling.

EU fokuserer i 6. rammeprogram medisin, bio- og genteknologi, nanoteknologi, IKT samt energi- og miljøutvikling. Dette er i hovedsak de samme områdene som Norge satser på. Det burde derfor være gode muligheter for norske forskningsmiljøer til å ta del i EUs forskningsprogrammer. Men greier vi det?

Målet i EU er å heve FoU-innsatsen fra dagens 1,9 prosent av bruttonasjonalproduktet til 3 prosent innen 2010. Til sammenligning ligger Norge i dag på 1,7 prosent og har som mål å nå 2,2 prosent av BNP, det såkalte OECD-nivået. Norge sakker altså akterut både i forhold til EU og OECD og gapet øker.

Samme uke som EU-jippoet undertegnet de tretten sentrene for fremragende forskning kontraktene med Forskningsrådet. De tretten sentrene får ressurser til å legge seg i verdenstoppen på sine områder og kan bli viktige brikker i forhold til EUs forskningsprogrammer.

Men forskningsmiljøene trenger partnere i næringslivet. Svært få norske selskaper deltok i EUs 5. rammeprogram. Her har politikerne, forskerne og næringslivslederne en kjempeutfordring. Samlingen i Brussel viser at trøkket derfra blir enormt. Det må ha vært en skikkelig nedtur for de norske deltagerne i Brussel å komme tilbake til norsk virkelighet med budsjettkamp i Stortinget der forskning ikke engang er på dagsorden.

De livsviktige insentivene må ikke bli borte i sene forhandlingstimer!

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.