DOKTORGRADER

Fosterutvikling

19. juni 2001 - 09:45

Temaet i avhandlingen er knyttet til gener som bidrar til dannelse og utvikling av sentralnervesystemet på fosterstadiet hos virveldyr, med spesiell fokus på utviklingen av øyne og forhjerne.

Modellorganismen brukt i dette arbeidet er sebrafisk, som i løpet av det seneste tiåret er blitt en av de internasjonalt mest brukte modellene for studier innen utviklingsbiologi hos virveldyr. Fire medlemmer av genfamilien Six3 er blitt isolert og analysert i sebrafisk.

Disse genene fins i mange ulike arter, inkludert mennesket, og er spesielt interresante i denne sammenhengen siden de er spesifikt aktive i dannelsen og utviklingen av forhjerne og øyne. Hos mennesket er mutasjoner i to ulike Six gener blitt assosiert med forekomster av misdannelser i øyne og forhjerne på fosterstadiet, og videre analyser av Six genenes rolle i utviklingen av disse strukturene er av høy betydning innen medisinsk forskning.

Forskningsarbeidet har også inkludert utvikling av nye teknikker for spesifikk hemming av gen-aktivitet i sebrafisk, for dermed å kunne individuelt studere ulike geners funksjon. Disse teknikkene er deretter benyttet i analysen av Six3 genene. Resultatene av disse studiene er satt i sammenheng med resultater fra andre forskningsgrupper for å oppnå en bedre forståelse for hvordan gener fra ulike genfamilier fungerer i utviklingen av sentralnervesystemet.

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek.

For anskaffelse, kontakt Byttekontoret ved UB, tlf. 55 58 88 35.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.