KRAFT

Fosseregler kan koste 500.000 per ansatt

- RENESSANSE: U-land har og vil fortsette å ha et enormt behov for økt energiproduksjon i framtiden. - Her ser jeg at Norge, med sin betydelige kompetanse på vannkraft vil kunne oppleve en renessanse med det fokuset vi har på klima, sa Haga på Energirådets møte.nylig ettermiddag.
- RENESSANSE: U-land har og vil fortsette å ha et enormt behov for økt energiproduksjon i framtiden. - Her ser jeg at Norge, med sin betydelige kompetanse på vannkraft vil kunne oppleve en renessanse med det fokuset vi har på klima, sa Haga på Energirådets møte.nylig ettermiddag. Bilde: Gorm Kallestad / Scanpix
Dag Yngve Dahle
9. apr. 2008 - 07:56

Åslaug Haga kom nylig med forslag til endringer i reglene rundt hjemfallsretten.

Kan selge til staten

Hun vil at dagens hjemfallsordning skal bestå, slik at kraftverk går gratis til staten etter 60 år. Men samtidig åpner hun for å frafalle dette hjemfallkravet hvis de private eierne selger to tredeler av kraftverket til det offentlige.

Myndighetene skal altså kjøpe kraftverkene for å holde industrien i live i Norge, er Hagas forslag.

Det kan bli dyrt, ifølge Dagens Næringsliv. De har regnet på hva det koster å sikre norske industriarbeidsplasser på denne måten.

En halv million

Kraftverket Røldal-Suldal leverer kraft til Hydros aluminiumsanlegg på Karmøy. Her er 1000 arbeidsplasser truet, men arbeidsplassene kan reddes hvis Hagas forslag går gjennom.

Nåverdien av å slippe hjemfall av kraftverket er ni milliarder kroner, ifølge Petter Bjerksund, professor ved Norges Handelshøyskole.

Hvis regjeringen investerer de ni milliarderne til en rente på seks prosent, gor det en årlig renteinntekt på 540 millioner kroner.

Å redde hver av de 1000 arbeidsplassene koster dermed 540.000 kroner, ifølge avisa.

Skuffet over fossedom

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.