ENERGI

Greta Thunberg båret bort sammen med andre Fosen-aktivister

Politiet fjernet Fosen-aktivister som onsdag sperret inngangene til flere departementer. Blant demonstrantene var den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg.

Greta Thunberg bæres vekk av politiet under Fosen-aksjonen ved departementene.
Greta Thunberg bæres vekk av politiet under Fosen-aksjonen ved departementene. Foto: Eirik Helland Urke
1. mars 2023 - 07:59
 

Fosen-aksjonen vokser dag for dag, og onsdag sperret aksjonistene inngangene til Finansdepartementet, Olje- og energidepartementet, Klima- og miljødepartementet og Næringsdepartementet.

– Vi har sagt at vi stenger ned staten Norge, departement etter departement. Det som gjør at kampviljen øker, er å se hvor mange folk som slutter seg til aksjonen. Det kommer folk reisende fra hele landet, fra utlandet, over hele Sapmi – så vi er flere og flere som står sammen om dette, sier artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen til NRK.

Etter å ha nektet å etterkomme politiets pålegg om å fjerne seg, ble aksjonistene utenfor Finansdepartementet fjernet med makt like etter klokken 9.40.

Blant dem var klimaaktivist Greta Thunberg, som forlot området uten å snakke med pressen. Isaksen sier til NTB at det var fint å være vitne til et historisk øyeblikk da Thunberg ble båret bort mens hun kjempet for samiske rettigheter.

DSS: opptatt av å legge til rette for demonstrantene

Tidligere onsdag fjernet politiet demonstranter som sperret inngangene ved Nærings- og fiskeridepartementet.

Les også

Dete skjedde skjer etter at politiet har fått anmodning fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) om å fjerne demonstrantene.

– Vårt fokus er å sørge for at departementene får opprettholdt sine samfunnskritiske funksjoner, gjennom å ivareta nødvendig sikkerhet og tilgang til departementene. Samtidig som vi er opptatt av å legge til rette for at demonstrantene får ytre sitt budskap, sier presseansvarlig i DSS, Liv Nodeland, til NTB.

Hun sier de vurderer sikkerheten fortløpende og ivaretar den gjennom ulike tiltak.

– Virker ikke som Støre forstår alvoret

Aksjonen, som startet torsdag forrige uke, har blant annet ført til at olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) dropper en planlagt tur til Storbritannia. Tirsdag tok Aasland initiativ til et møte med demonstrantene, noe aksjonistene avslo. De vil heller møte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Vi er ikke interessert i å snakke med Aasland. Om det er noen man skal prate med, er det Støre. Våre krav er som de alltid har vært, sier Isaksen.

– Akkurat nå virker det som om verken Aasland eller Støre er i nærheten av å forstå alvoret av denne aksjonen.

Tirsdag sa leder i NSR-N Elle Nystad at Aasland har hatt 505 dager på seg til å følge opp høyesterettsdommen om Fosen, og at de har mistet tilliten til olje- og energiministeren.

– Saken blir mer og mer alvorlig

Høyesterett fastslo at 151 vindturbiner på Fosenhalvøya i Trøndelag er ulovlige uten avbøtende tiltak.

– For hver dag som går, blir denne saken mer og mer alvorlig fordi menneskerettighetsbruddet ikke opphører, sier Isaksen til NTB.

Mandag sa statsministeren til NTB at han er opptatt av en tett og god dialog mellom samene og regjeringen.

– Høyesterett har ikke tatt stilling til hva som skal skje med de to vindkraftverkene som i dag leverer en stor mengde kraft til Midt-Norge. Det krever grundige utredninger for å komme opp med løsninger på denne saken, og det ønsker regjeringen å gjennomføre i god forståelse med reindriften og Sametinget, sa Støre.

 

Aksjonister fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbund Nuorat utenfor inngangen til Klima- og miljødepartementet. Aksjonistene demonstrerer i protest mot at vindturbinene på Fosen, som Høyesterett har sagt at er ulovlige, ikke er revet. <i>Foto:  Alf Simensen/NTB</i>
Aksjonister fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbund Nuorat utenfor inngangen til Klima- og miljødepartementet. Aksjonistene demonstrerer i protest mot at vindturbinene på Fosen, som Høyesterett har sagt at er ulovlige, ikke er revet. Foto:  Alf Simensen/NTB
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.