OLJE OG GASS

Forvirring rundt brønndreping

Bilde fra BPs kommandosenter i fobindelse med oljelekkasjen i Mexicogolfen.
Bilde fra BPs kommandosenter i fobindelse med oljelekkasjen i Mexicogolfen. Bilde: BP plc / Marc Morrison
27. mai 2010 - 16:13

– Olje og gass har sluttet å strømme ut, lekkasjen er stabilisert, opplyser Thad Allen, sjef for den amerikanske kystvakten ifølge NTB torsdag.

Da hadde oljeselskapet onsdag begynt et nytt forsøk på lekkasjene på havbunnen. En operasjon som hadde mellom 60 og 70 prosents sjanse for å lykkes.

«Top kill»

Prosedyren som brukes kalles «top kill», og går ut på å pumpe gjørme og borevæske inn i de sprukne rørledningene, for deretter å forsegle dem med betong.

Men operasjonssentralen som håndterer oljelekkasjen i Mexicogolfen kan verken bekrefte eller avkrefte meldingene om suksess.

– I øyeblikket kan vi ikke bekrefte eller avkrefte noe som helst, sier en talsperson for selskapet til Reuters.

Tvinge gjørme ned

Det var storavisens Los Angeles Times nettutgave som siterte den amerikanske admiralen, som leder operasjonen, på at operasjonen var en suksess.

Allen skal ha fortalt at BPs ingeniører har klart å tvinge gjørme ned i brønnen, og at ingen hydrokarboner kom opp. Men han la ifølge Reuters til at dette ikke betydde at brønnen var forseglet, eller at problemet var løst.

BP skriver på sine nettsider at operasjonen fra i natt fortsatte utover dagen, og at det ikke var noen betydelige hendelser å rapportere om.

Ifølge talskvinnen for BP skal oljeselskapet komme med en rapport om hendelsene "med tiden", uten å gi noe tidspunkt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Ukjent oljemengde

Ingen vet eksakt hvor mye, men enorme mengder råolje har strømmet ut i havet etter at en av BPs oljerigger i Mexicogolfen ble rammet av en eksplosjon 20. april. Elleve arbeidere omkom da riggen sank, og to dager etter startet lekkasjene fra oljebrønnen, som ligger på 1.500 meters dyp.

BP selv har anslått at om lag 5.000 fat olje per dag har lekket ut, mens uavhengige eksperter mener utslippet er ti ganger større.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.