FORUM

Forvirrende om patenter, Norge og EPO

I andre avsnitt skriver Hatlevik: «Hvis Norge ratifiserer EPC, gir vi fra oss patentmyndigheten til det europeiske patentkontoret, EPO. Det vil si at alle patenter registrert i ethvert av landene tilknyttet EPO uten videre vil være gyldige i Norge».

Innholdet i sitatets første setning er delvis riktig. Ved ratifisering av EPC (European Patent Convention), vil Norge gi fra seg patentmyndighet. Merk forskjellen mellom å gi fra seg patentmyndighet og gi fra seg patentmyndigheten. Norge vil fortsatt ha egen patentmyndighet, som i dag. EPO (European Patent Office) kommer eventuelt i tillegg.

Innholdet i sitatets andre setning er feil. Det rette er at et europapatent blir gyldig i Norge hvis og bare hvis det valideres i Norge innen tidsfristene som gjelder for dette. Validering går i korthet ut på at innehaveren av europapatentet betaler en avgift og inngir en oversettelse av patentskriftet til patentmyndigheten i vedkommende EPC-land. For at et europapatent skal bli gyldig i Norge, må innehaveren betale valideringsavgift og inngi en norsk utgave av europapatentskriftet til norsk patentmyndighet (Patentstyret).

Det er ikke slik at ethvert eksisterende europapatent automatisk blir gyldig i Norge. Det er heller ikke slik at et europapatent som er validert og gyldig i ett eller flere nåværende EPC-land, kan valideres i Norge etter at vi eventuelt ratifiserer EPC.

Odd Skjæveland

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.