OLJE OG GASS

Forventer høyere oljepris

Olje- og energidepartementet spår at oljeprisen vil være 75 kroner høyere enn anslått i år.

oljefondet. oljepris. oljepenger. pensjonsfondet. statsbudsjettet.
oljefondet. oljepris. oljepenger. pensjonsfondet. statsbudsjettet. Bilde: Scanpix
15. mai 2012 - 12:19

Oljeprisen har økt markert siden første halvdel av 2010, i første rekke som følge av folkeopprør og økt usikkerhet i Nord-Afrika og Midt-Østen. Konflikten med Irans atomvåpenprogram har trolig også påvirket prisen.

Høy etterspørsel fra fremvoksende økonomier som Kina har også bidratt til å holde den oppe. Ifølge revidert nasjonalbudsjett har gjennomsnittlig oljepris hittil i år har vært 685 kroner (119 dollar) per fat, nesten 65 kroner høyere enn i fjor.

Les også: SSB spår rekordinvestering i 2012

Gassprisen stabil

– Det legges i denne meldingen til grunn en gjennomsnittlig oljepris i år på 650 kroner per fat, 75 kroner høyere enn anslått i Nasjonalbudsjettet 2012. For 2013 anslås oljeprisen til 625 2012-kroner per fat, heter det i meldingen.

Spotprisen på gass holdt seg forholdsvis stabil gjennom 2011. Ettersom størstedelen av norsk gasseksport selges gjennom langsiktige kontrakter der prisen i stor grad er knyttet opp mot prisen på olje, steg likevel gjennomsnittlig pris på norsk gass gjennom fjoråret.

Les også: Statoil-økonomer spår høy oljepris

Investeringsvekst

– Gjennomsnittlig pris på norsk eksport av gass anslås til 2,2 kroner per Sm3 både i år og neste år (faste 2012-priser), skriver OED.

Departementet forventer også en kraftig vekst i petroleumsinvesteringene, etter at de økte med 11 prosent i fjor.

–  Rapporteringer fra oljeselskapene indikerer at de venter at oppgangen vil fortsette i inneværende år. I denne meldingen er det lagt til grunn en oppgang i petroleumsinvesteringene på 15 prosent fra 2011 til 2012, 4 prosentenheter høyere enn anslått i Nasjonalbudsjettet 2012.

Les også: – Verden vokser ikke med tresifret oljepris

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.