KRAFT

– Forventer at regjeringen griper inn

KRITISERES: Enova-sjef Nils Kristian Nakstad får sterk kritikk av Riksrevisjonen. Nå krever opposjonspolitikere at statsråd Tere Riis-Johansen tar tak i Enova.
KRITISERES: Enova-sjef Nils Kristian Nakstad får sterk kritikk av Riksrevisjonen. Nå krever opposjonspolitikere at statsråd Tere Riis-Johansen tar tak i Enova. Bilde: Scanpix
Camilla Aadland
26. apr. 2010 - 10:18
Vis mer

Lavere energiresultater enn de fastsatte målene, liten oppfølging av at mål faktisk realiseres, svakheter ved saksbehandling og oppfølging, mangel på kontroll med at saksbehandlingen er transparent og etterrettelig.

Listen over kritikkverdige forhold er lang, etter at Riksrevisjonen har gått Enova nærmere i sømmene.

Les også: Nakstad slår tilbake

Bakgrunn:

Ikke overrasket

Energi- og miljøpolitisk talskvinne i KrF, Line Henriette Hjemdal, er ikke overrasket over den krasse kritikken.

Krfs energi- og miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal
Energi- og miljøpolitisk talskvinne i KrF, Line Henriette Hjemdal, er ikke overrasket over den krasse kritikken. Line Henriette Hjemdal. GUNNHILD SØRÅS

– Dette er en kritikk KrF har reist tidligere. Regjeringen er fornøyd bare kontraktene er inngått, men følger ikke opp faktisk energiproduksjon eller energieffektivisering, sier energi- og miljøpolitisk talskvinne i Krf, Line Henriette Hjemdal.

Hun mener det er viktig at regjeringen tar innover seg kritikken som går på oppfølging av inngåtte kontrakter.

– Bare gjennom faktisk energiproduksjon eller energieffektivisering kan Enova være med og nå målene våre, sier Hjemdal.

Enova-rapporten:

– Oppsiktsvekkende

I Enovas resultatrapporter oppgis kontraktsfestet støtte som oppnådd resultat. Riksrevisjonens undersøkelse viser at omtrent 40 prosent av opprinnelig kontraktsfestet resultat blir kansellert. I tillegg kommer det frem at realiserte energiresultater gjennomgående er lavere enn Enovas sluttrapporterte resultater.

Ketil Solvik-Olsen, Frp
Ketil Solvik-Olsen. Kjetil Malkenes Hovland
– Vi snakker med mange i bransjen som synes det er rart at en kan regnskapsføre ting som en gjør og som stiller spørsmålet om resultatene er så gode som oppgitt, sier energi- og miljøpolitisk talsmann i Frp, Ketil Solvik-Olsen.

Han mener det er oppsiktsvekkende at Riksrevisjonen har kommet frem til at Enova overdriver sine resultater, og vurderer å gjøre dette til en sak for kontrollkomiteen på Stortinget. Samtidig retter han kritikk mot regjeringen.

– Litt av dette handler om Enova, men det handler også om forutsetningene som er lagt. Enova gjør det de får beskjed om, dette er også en kritikk av de politiske rammene som er lagt, sier Solvik-Olsen.

Les også:

Forventer rask handling

Høyres miljøpolitiske talsmann Nikolai Astrup sier det er åpenbart at noe har sviktet på flere områder.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det er mange aktører som har klaget over at prosessen i Enova er uoversiktlig, lite transparent og byråkratisk, sier Astrup.

Høyres miljøpolitiske talsmann Nikolai Astrup
– Det er mange aktører som har klaget over at prosessen i Enova er uoversiktlig, lite transparent og byråkratisk, sier Astrup. Nikolai Astrup. Scanpix

Han mener Enova nå må gjennomgå måten de jobber på, i tillegg til at regjeringen må ta tak.

– Når Enova får så sterk kritikk, bør statsråden engasjere seg i saken, sier Astrup.

KrFs Line Henriette Hjemdal mener regjeringen nå må etterspørre hvor mye ny fornybar energi kontraktene som inngås gir og se på resultater i stedet for kontrakter som inngås.

– Jeg forventer at regjeringen tar rask affære og sender nye signaler til Enova. Vi må få en rask endring og ikke vente på behandling av rapporten fra Riksrevisjonen. Vi har ingen tid å miste, regjeringen har allerede somlet nok, sier Hjemdal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.