Enova
Eid av Olje- og energidepartementet
Etablert for å fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon i Norge.
Skal bidra til økt fornybar varme- og kraftproduksjon og energisparing som samlet tilsvarer minimum 18 TWh innen utgangen av 2011.
Ved utgangen av 2008 var Enovas sluttrapporterte resultater på 4,1 TWh.
Lavere energiresultater enn de fastsatte målene, liten oppfølging av at mål faktisk realiseres, svakheter ved saksbehandling og oppfølging, mangel på kontroll med at saksbehandlingen er transparent og etterrettelig.
Listen over kritikkverdige forhold er lang, etter at Riksrevisjonen har gått Enova nærmere i sømmene.
Les også: Nakstad slår tilbake
Bakgrunn:
Ikke overrasket
Energi- og miljøpolitisk talskvinne i KrF, Line Henriette Hjemdal, er ikke overrasket over den krasse kritikken.
– Dette er en kritikk KrF har reist tidligere. Regjeringen er fornøyd bare kontraktene er inngått, men følger ikke opp faktisk energiproduksjon eller energieffektivisering, sier energi- og miljøpolitisk talskvinne i Krf, Line Henriette Hjemdal.
Hun mener det er viktig at regjeringen tar innover seg kritikken som går på oppfølging av inngåtte kontrakter.
– Bare gjennom faktisk energiproduksjon eller energieffektivisering kan Enova være med og nå målene våre, sier Hjemdal.
Enova-rapporten:
– Oppsiktsvekkende
I Enovas resultatrapporter oppgis kontraktsfestet støtte som oppnådd resultat. Riksrevisjonens undersøkelse viser at omtrent 40 prosent av opprinnelig kontraktsfestet resultat blir kansellert. I tillegg kommer det frem at realiserte energiresultater gjennomgående er lavere enn Enovas sluttrapporterte resultater.
Han mener det er oppsiktsvekkende at Riksrevisjonen har kommet frem til at Enova overdriver sine resultater, og vurderer å gjøre dette til en sak for kontrollkomiteen på Stortinget. Samtidig retter han kritikk mot regjeringen.
– Litt av dette handler om Enova, men det handler også om forutsetningene som er lagt. Enova gjør det de får beskjed om, dette er også en kritikk av de politiske rammene som er lagt, sier Solvik-Olsen.
Les også:
Forventer rask handling
Høyres miljøpolitiske talsmann Nikolai Astrup sier det er åpenbart at noe har sviktet på flere områder.
– Det er mange aktører som har klaget over at prosessen i Enova er uoversiktlig, lite transparent og byråkratisk, sier Astrup.
Han mener Enova nå må gjennomgå måten de jobber på, i tillegg til at regjeringen må ta tak.
– Når Enova får så sterk kritikk, bør statsråden engasjere seg i saken, sier Astrup.
KrFs Line Henriette Hjemdal mener regjeringen nå må etterspørre hvor mye ny fornybar energi kontraktene som inngås gir og se på resultater i stedet for kontrakter som inngås.
– Jeg forventer at regjeringen tar rask affære og sender nye signaler til Enova. Vi må få en rask endring og ikke vente på behandling av rapporten fra Riksrevisjonen. Vi har ingen tid å miste, regjeringen har allerede somlet nok, sier Hjemdal.