OLJE OG GASS

Forvaltningsplanen utsatt til 2011

TAR SEG BEDRE TID: Miljøvernminister Erik Solheim (SV), fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) under høringskonferansen i Svolvær i dag.
TAR SEG BEDRE TID: Miljøvernminister Erik Solheim (SV), fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) under høringskonferansen i Svolvær i dag. Bilde: Leif Hamnes
Leif Hamnes
8. juni 2010 - 15:34

Den oppdaterte forvaltningsplanen for Barentshavet – Lofoten vil først havne på Stortingets bord i 2011, varslet miljøvernminister Erik Solheim under høringskonferansen i Svolvær i dag.

Les også: Klare til oljekamp

Regjeringens utgangspunkt har tidligere vært i løpet av 2010.

Forklaringen bak forsinkelsen er enkel: Deepwater Horizon-ulykken.

– Vi vil med stor sannsynlighet gå inn i 2011 før planen kan legges fram for Stortinget, sa Solheim i dag.

– Vi må vite nøyaktig hva som har skjedd, følge opp næringen og enkeltselskaper for å sikre at lærdommer blir trukket på alle nivåer. Kunnskapen blir grunnlaget for framtidig sikkerhetsstandard for petroleumsvirksomheten på hele norsk sokkel, sa olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Vurderer dypvannsforbud

Han varslet samtidig at oljekatastrofen i Mexico også får kortsiktige effekter for operatørene på norsk sokkel.

– Vi vil vurdere å ikke inkludere store havdyp i 21. konsesjonsrunde. Før tildelingen av blokker skal ny kunnskap fra ulykken i Golfen innhentes og systematiseres, slo Riis-Johansen fast.

Blokkene skal etter planen lyses ut før sommerferien, med søknadsfrist i november.

OLF usikre

Oljeindustriens landsforening (OLF) er foreløpig usikre på hva konsekvensene vil være.

– Så langt vet vi for lite til å gjøre oss opp en mening. Vi blir nødt til å gå noen runder med myndighetene, for i det minste å finne ut hva «store havdyp» betyr i denne sammenhengen, sier Erling Kvadsheim, fagsjef for konsesjonspolitikk i OLF.Krever full gjennomgang

Miljøvernministeren var tidligere på dagen klar på at en tilsvarende katastrofe kan skje på norsk sokkel, også utenfor Lofoten.

– Dette var ikke noe obskurt bakgårdsselskap i et afrikansk land uten regelverk, men BP – et av de mest velrenommerte oljeselskapene i verden. USA er den mest avanserte industrinasjonen. Sjansene er små, men konsekvensene enorme, sa Erik Solheim.

Les også: – Ulykken i Golfen kan skje i Norge

Samme høringsfrist

Tross protester fra Bellona-leder Frederic Hauge, fastholdt regjeringen den opprinnelige høringsfristen i saken, 1. juli.

– Det er på ingen måte snakk om en lukket dør eller noen absolutt tidsfrist. Alvorligheten av oljekatastrofen tilsier at vi gir rom for innspill hele veien fram til stortingsdebatten, som vi nå må forvente at utsettes til 2011, sier Solheim til Teknisk Ukeblad.

Les også: Flere skeptiske til oljeboring i nord

Les mer om: