NYHETER

Forutså "Dagmar" - spår nytt uvær 28. desember

Seksjonsleder Ivar Hol i Statens vegvesen Region Midt forutså orkanen "Dagmar" 1. juledag i fjor. Nå varsler han nytt ekstremvær på Nordvestlandet 28. desember.

Ivar Hol i Statens vegvesen kan mer enn å forvalte driften av vegene i Midt-Norge. Også månefasene og dere virkning på været har han greie på. (Foto: Kjell Herskedal)
Ivar Hol i Statens vegvesen kan mer enn å forvalte driften av vegene i Midt-Norge. Også månefasene og dere virkning på været har han greie på. (Foto: Kjell Herskedal)
Kjell Herskedal
14. des. 2012 - 15:31

 

Hol sier til Våre Veger at han bruker gamle værtegn som fiskere og bønder har benyttet seg av i generasjoner. Månens stilling er viktig. 28. desember tenner månen i nord-nordvest. Det gjorde den også 1. juledag i fjor. Hol mener at det samme skjedde i forkant av nyttårsorkanen 1. januar 1992, den verste orkanen som noen gang er registrert på Nordvestlandet.

-Jeg benytter meg av værtegn som er kjent og brukt i mange kulturer. I Møre og Romsdal har det alltid vært slik at en må vokte seg for uvær når månen tenner i nordvest. Dette er langtfra noe jeg har funnet på selv, sier Hol.

 

Notater siden 2003

Han har fulgt systematisk med og gjort sine notater siden 2003.

28. desember er en fredag. Hol har ikke tenkt å anmode folkene sine om noen form for ekstra beredskap på vegene før han eventuelt får en bekreftelse fra Meteorologisk institutt på at det blir ekstremvær.

-Nei, helt sikker er jeg jo ikke. Det må ikke fremstilles på den måten. Og det er også umulig å forutse hvor kraftig uværet eventuelt blir, sier Hol.

Det er bare Nordvestlandet fra Stad og et stykke nordover mot Trøndelag som får smake følgene av månens spesielle stilling 28. desember. Resten av landet kan ta det helt med ro......

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.