NETTARKIV

Forurenset hverdag

Leif Haaland
16. des. 2002 - 15:23

Det har vært kostholdsråd i 24 norske fjorder, og mat fra fem av dem er underlagt omsetningsrestriksjoner. Innholdet av miljøgifter er for høyt.

Noen gifter er farlige nok til å gi uopprettelige skader på levende organismer.

Det vil koste mellom åtte og 25 milliarder kroner å rense fjordene - alt etter hvor langt inn det renses.

Rådyre miljøsynder

Når elektronikkavfall med brom brennes, reduseres mengden klorerte dioksiner - men både de bromerte og klorbromerte variantene øker, ifølge professor Stallan Marklund ved universitetet i Umeå. Siden det oftest analyseres på klorerte dioksiner, kan det se ut som dioksinmengden er drastisk redusert. Sannheten er at mengden kan ha økt dramatisk.Branner på fyllinger er derfor helt uakseptabelt.

Introduksjon av fremmede arter over landegrensene koster verdenssamfunnet ufattelige 8000 milliarder kroner årlig. I Norge skaper blant annet lakseparasitten Gyrodactylus salaris, coloradobiller, almesyke, japansk drivtang og fiskesykdommen furunkulose problemer.

Norge har ønsket et FN-panel for globale miljøendringer tilsvarende klimapanelet.

Slurv og sykdom

Inspeksjoner avdekket store feil og mangler på nye ledningsnett for vann og avløp. Slike elendige nyanlegg er uakseptable - ikke minst fordi de gamle anleggene skriker etter renovering.

Arbeidstilsynets statistikk viser at 57 mennesker døde i arbeidsulykker i 2000. Men ti ganger flere dør årlig av arbeidsrelaterte sykdommer - noe som koster samfunnet milliarder. Grunnen er ineffektivt arbeidsmiljø, ukyndighet og profittjag, ifølge overlege Axel Wannag i Arbeidstilsynet.

Alle forekomster av vannstøv kan inneholde bakterier, også legionellabakterier. Puster vi inn slike aerosoler, kan vi få legionærsyken. Den kan forveksles med lungebetennelse, men penicillin hjelper ikke. En nyttig laboratorietest kan påvise anti-gen i urinen.

Høy nok vanntemperatur, renhold og korrekt installerte vannanlegg er viktige mottiltak mot legionella.

Nytt direktorat

Direktorat for beredskap og samfunnssikkerhet som Sårbarhetsutvalget etterlyste, blir nå en realitet. I tillegg til forebyggende arbeid blir direktoratet fagmyndighet innenfor brannvern og sivilforsvar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.