ARBEIDSLIV

Fortvilet over mattenivået

Hild Lamvik, Veslemøy Nestvold
21. feb. 2002 - 07:00

Til jul strøk fire av ti studenter i det felles innføringskurset i matematikk. Ved enkelte linjer er strykandelen oppe i 70 prosent. Tiltak som er innført for å hjelpe de 1400 førsteklassingene gjennom det krevende basisfaget har så langt ikke gitt resultater.

For andre år på rad må teknologenes høyborg ta innover seg stryktall som var uhørt for noen år tilbake - den gang sivilingeniørutdanningen rekrutterte de mest skoleflinke kandidatene.

Dårligere og dårligere

- Paradoksalt nok kan det virke som om jo mer vi gjør, desto dårligere blir resultatet, beklager instituttstyrer Trond Digernes ved Institutt for matematiske fag.

I korridorene på Gløshaugen mener mange at det nå er nødvendig å legge listen høyere ved inntak til sivilingeniørstudiet. Noen mener NTNU må kreve fire i matematikkarakter fra videregående for vordende sivilingeniørstudenter.

Kjempeproblem

- Det ville være en fordel om vi innførte karakterkrav. I dag tar enkelte linjer opp studenter med karakter to i matematikk fra videregående skole. De møter et kjempeproblem og mangler nødvendige forutsetninger for å greie seg gjennom studiet, sier førsteamanuensis Harald Hanche-Olsen.

Også foreleserne sliter som følge av at studentene stiller med så ulike forutsetninger i sentrale basisfag.

Etter rekordstryk høsten 2000 innførte NTNU sist høst nye støttetiltak for studentene, i tillegg til oppfriskingskurs og selvtest foran semesterstart. I ukene før eksamen arrangerte universitetet et såkalt matematikklaboratorium på kveldstid, der studentene kunne søke veiledning hos doktorgradsstudenter.

I tillegg fikk byggstudentene, som tradisjonelt har hatt høy strykprosent, særskilt oppfølging. Likevel strøk 103 av 159 byggstudenter til eksamen.

Les mer i TU nr. 7, som kommer på nett og papir seinere i dag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.