NETTARKIV

Fortum kan bli en bra eierNorske energikjøperes interesseorganisasjon (Neki) er ikke redd for at Fortum kjøper opp Hafslund. Utlendinger kan være like gode drivere som innlendinger, og Fortum er et selskap med stor kompetanse. Kravet til god og stabil drift reguleres via konsesjonsvilkårene. Priser og avkastning bestemmes via NVEs monopolregulering. Neki ser gjerne at f. eks Buskerud Energi, Akershus Energi eller Lyse Energi kjøper kraftproduksjonen i Hafslund. Det vil legge grunnlaget for en styrket konkurranse i norsk kraftproduksjon hvor det ellers har blitt større og større konsentrasjon. Konkurranse er en forutsetning for et aktivt og kostnadseffektivt kraftmarked.

Produksjon og transport av elektrisk kraft er en av de viktigste infrastrukturene i et moderne samfunn. Vi er derfor svært avhengige av at leveringskvaliteten av elektrisk kraft er svært god. Neki mener at en viktig forutsetning for en god leveringskvalitet er at denne infrastrukturen vedlikeholdes og fornyes på en fornuftig måte. Dette sikres best ved at aktørene og rammevilkårene i kraftsektoren er langsiktige og forutsigbare.

Derfor må vi legge til rette for at de mest kompetente aktørene får adgang til dette markedet. Selv om kommunene historisk sett har hatt en viktig og helt avgjørende rolle for den kraftsektoren vi har i dag, kan det virke som om kommunene i dag har et annet fokus. Vi mener derfor at tiden kan være inne for å slippe til nye aktører.

Det faktum at synet på salget av Hafslund er så sprikende i ulike politiske leire, kan være et tegn på at energipolitikken i Norge ikke er tydelig nok. Vi får derfor håpe at salget av Hafslund kan være med på å sette energipolitikken på dagsordenen, og på den måten bidra til at vilkårene for energibrukerne vil bli mer forutsigbare. Neki ønsker en utvikling med stabile priser og rimelig energi. Energi har vært og bør være et norsk konkurransefortrinn.

Arne Kjeldsen

leder i Neki

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.