PRODUKSJON

Fortsetter utslippene

Stoppes av miljøkrav: Søderberg-anlegget ved aluminiumsverket på Karmøy skal legges ned, men ikke før 2009, ifølge Hydro.
Stoppes av miljøkrav: Søderberg-anlegget ved aluminiumsverket på Karmøy skal legges ned, men ikke før 2009, ifølge Hydro. Bilde: Hydro

Fakta:

På grunn av Oslo-Paris-konvensjonens mål for 2007 og 2010 må Søderberganlegget på Karmøy legge ned i 2009 dersom det ikke gjøres store investeringer. Ifølge Stavanger Aftenblad må det investeres seks milliarder kroner for å redde denne delen av produksjonen. Hydro sier at en nedstengning av Søderberg-anlegget på Karmøy fører til en reduksjon i metallproduksjonen på rundt 120.000 tonn og direkte berører mer enn 460 arbeidsplasser.

Derfor har Hydro-ledelsen varslet Statens forurensingstilsyn om at utslippene har vært større enn konsesjonen tillater.

– Utslippene har vært høye den siste tiden, men pilen peker oppover, og ingenting tyder på at vi må stenge Søderberg-anlegget før den planlagte utfasingen i 2009, sier Svein Erik Wiksnes, informasjonssjef ved Hydro Aluminium Karmøy.

Produksjon med Søderberg-teknologi medfører høyere utslipp og er mindre effektiv enn Hydros egenutviklede prebake-teknologi.

Blant annet har Søderberg-teknologien en ulempe ved at tjæredamp frigjø res fra elektrodene under produksjonsprosessen.

– I dette anlegget har det alltid vært varierende mengder utslipp fordi vi prøver å kjøre Søderberg-cellene lengst mulig. På slutten av levetiden blir utslippene høyere, sier Wiksnes.

I åpne ovner vil det etter hvert samle seg opp tjære og miljøfarlige stoffer som brenner og gir økt utslipp.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.