OLJE OG GASS

Fortsetter seismiske undersøkelser

Illustrasjonsfoto: Lofoten
Illustrasjonsfoto: Lofoten
Mona Strande
5. okt. 2007 - 11:11

Som en del av oppfølgingen av den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdet utenfor Lofoten, bevilger Regjeringen i år mer penger til seismiske undersøkelser i de omstridte områdene Nordland VII og Troms II.

Mens det i fjor ble satt av 70 millioner kroner i statsbudsjettet til kartleggingen av de geologiske ressursene i området, økes dette beløpet til 140 millioner kroner i 2008.

Bellona-knekk

- Oljedirektoratets undersøkelser gir et viktig bidrag til styrkingen av beslutningsgrunnlaget for oppdateringen av forvaltningsplanen i 2010. Dette er en del av regjeringens strategi for nordområdene, sier olje- og energiminister Åslaug Haga i en pressemelding.

Bellona er ikke like glad for de økte bevilgningene. Tidligere i år anmeldte Bellona Oljedirektoratet til Statens Forurensingstilsyn for brudd på forurensingsloven i forbindelse med seismiske undersøkelser utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Seismikkinnsamling er ikke omfattet av forurensingsloven, sa oljedirektør Bente Nyland til Teknisk Ukeblad i august.

Også 3D neste år

I sommer ble det samlet inn 2D-seismikk i deler av området hvor eksisterende data har vært mest mangelfulle. Planen er å fortsette dette arbeidet neste sommer, samtidig som det skal samles inn 3D-seismikk fra utvalgte områder.

Før den tid vil Åslaug Haga gjennomgå konsekvensene seismikkinnsamlingen har for lokale fiskere i området, og vurdere om det er behov for tiltak for å ivareta deres interesser mens arbeidet pågår.

- Et viktig signal

Oljeindustriens Landsforening (OLF) er fornøyd med regjeringens satsing på seismikkinnsamling i nord.

– Vi er fornøyd med at regjeringen følger opp satsningen med innhenting av seismiske data utenfor Lofoten og Vesterålen. Dette er et viktig og riktig signal før revidering av forvaltningsplanen i 2010, sier adm.dir Per Terje Vold, OLF.

Les mer om: