OLJE OG GASS

Fortsetter med å skyte seismikk

Tore Stensvold
23. mai 2008 - 14:58

Regjeringen ga i dag klarsignal til at OD kan gjenoppta seismikkinnsamling utenfor kysten av Lofoten og Vesterålen.

Det får miljøbevegelsen til å se rødt. Bellona og Kystfiskarlaget tar saken til namsretten og krever stans i seismikkskytingen.

Frederic i sjokk

– Dette kan vi ikke akseptere. Derfor tar vi saken til namsretten. Vi er sjokkerte over at Regjeringen ikke stanser seismikkskytingen, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Med de enorme konsekvensene dette kan ha for fiskerinæringen er det viktig for oss å få prøvet lovligheten av seismikkskytingen for en rettsinstans, seier Håvard Jacobsen, daglig leder i Norges Kystfiskarlag, i en felles pressemelding med Bellona.Frontkjempere

Miljøvernorganisasjonen Bellona har gått i spissen for et krav om å stanse seismikkskytingen utenfor Vesterålen og Lofoten. De tok det som en seier da arbeidet ble stanset tidligere i uka. Regjeringen ba imidlertid om faglige råd og avklaringer.

Teknikk og politikk

Stansen i seismikkskytingen, skyldtes imidlertid først tekniske problemer om bord på BOS Atlantic.

Deretter fikk regjeringen kalde føtter da protestene haglet og det ble stilt spørsmål ved hvorvidt hensynet til fiskeriene var godt nok undersøkt og tatt hensyn til.

Les også: Utsetter kontroversiell seismikkskyting
Bellona-tokt mot Oljedirektoratet i gang
Lofoten-avgjørelse i dag

Ufarlig for fisk

Havforskningsinstituttet anbefalte i forrige uke en pause i de seismiske undersøkelsene for å finne ut om kysttorsken var ferdig med gytingen.

Etter å ha gjennomført nye undersøkelser denne uken sier Havforskningsinstituttet at de planlagte seismiske undersøkelsene utenfor Lofoten og Vesterålen kan gjennomføres. I hele går satt regjeringen i møter og veide for og mot.

Fredag ettermiddag kom konklusjonen: OD kan fortsette innsamlingen i en begrenset periode.

Avklart

Ifølge en pressemelding fra regjeringen, foreligger det nå avklaringer fra Havforskningsinstituttet (HI) og Statens Forurensingstilsyn (SFT) som tilsier at arbeidet kan gjenopptas.

Miljøverndepartementet ba nylig SFT om å gjøre en fornyet generell vurdering av om seismisk aktivitet på norsk sokkel krever tillatelse etter forurensningsloven. Regjeringen fikk i dag – fredag – et brev fra SFT som sier at det ikke er tvil om at alle gitte tillatelser til seismisk aktivitet er lovlige. Dette gjelder også Oljedirektoratets program.

I går kom Havforskningsinstituttets rapport fra undersøkelser i perioden 19. – 21. mai. HI samlet inn prøver for å få informasjon om fordeling av fisken, gyteforløpet og for å ta fiskeprøver for genetiske analyser, og erklærer at gytetida er over. Dermed er også det hinderet for seismikkskyting fjernet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.