OLJE OG GASS

Fortsatt ustabilt på Gullfaks

Ustabil trykksituasjon førte til evakuering av Gullfaks C-plattformen i Nordsjøen torsdag.
Ustabil trykksituasjon førte til evakuering av Gullfaks C-plattformen i Nordsjøen torsdag. Bilde: Øyvind Hagen / Statoil
21. mai 2010 - 08:48

Statoil hadde fredag morgen fortsatt ikke fått kontroll over den ustabile trykksituasjonen som førte til evakuering av Gullfaks C-plattformen i Nordsjøen torsdag.

Gjenoppretter barriere

89 av besetningen er evakuert, mens 140 fortsatt er igjen på plattformen.

– Den ustabile trykksituasjonen er uforandret over natten. De gjenværende på plattformen jobber med å gjenopprette boreslam-barrieren, forteller pressetalsmann Gisle Johansen i Statoil til NTB.

Denne barrieren er den ene av to sikringer som skal forhindre ukontrollert utblåsning. Situasjonen oppsto torsdag ettermiddag. Generelt betegnes situasjonen på plattformen som stabil.

– Det er ingen lekkasjer eller akutt fare for lekkasjer fra brønnen. De ansatte er i sikkerhet, sier Johansen.

Bellona-kritikk

Bellona-leder Frederic Hauge regner med at Statoil kommer til å få kraftig kritikk fra Petroleumstilsynet på grunn av episoden.

– Dette er en hendelse som etter min mening er svært alvorlig. Jeg er overbevist om at Petroleumstilsynet i ettertid vil karakterisere dette som en hendelse med stort ulykkespotensial, sier Hauge til NTB.

Statoil tilbakeviser Bellonas påstander om at sikkerheten på deres plattformer er for dårlig.

– På generelt grunnlag vil jeg si at vi har et høyt sikkerhetsnivå i våre ledd, og denne situasjonen har vi også god kontroll på. Vi er opptatt av å drive forsvarlig, sier Johanson. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.