MOTOR

Fortsatt togkaos

Det var en svært kraftig brann i Hafslunds høyspentkabler under Oslo S natt til onsdag. Brannen førte også til store skader på andre typer kabler i samme område.
Det var en svært kraftig brann i Hafslunds høyspentkabler under Oslo S natt til onsdag. Brannen førte også til store skader på andre typer kabler i samme område. Bilde: Jernbaneverket
Per Erlien Dalløkken
28. nov. 2007 - 16:26

Onsdag ettermiddag var det fortsatt ikke mulig for Jernbaneverket å si når togtrafikken på Østlandet kan starte igjen.

De vet rett og slett ikke hvor lang tid det vil ta å reparere de omfattende skadene og forsikre seg om at fjernstyringssystemene og sambandet fungerer slik de skal.

Ødela styringssystemer

– Vi har i ettermiddag begynt å få tilbake strømmen på sambands- og fjernstyringsanlegg i Oslo. Likevel blir det ikke kjørt tog på de rammete strekningene denne dagen, fordi vi skal foreta driftsprøver av alle anlegg før trafikken kan gjenopptas, skriver Jernbaneverket i en pressemelding.

Brannen som har stoppet store deler av togtrafikken oppsto i høyspentkabler tilhørende Hafslund. Kablene går under Oslo Sentralstasjon.

Brannen utviklet meget sterk varme og dette førte til store skader på en mengde andre kabler i samme område. Disse kablene brukes blant annet til Jernbaneverkets trafikkstyrings- sambands- og informasjonssystemer. Dermed ble det umulig å styre togtrafikken på Østlandet.

Rammer mange

Alle lokaltog på Østlandet unntatt strekningen Drammen – Kongsberg er rammet.

Trafikkstoppen rammer i tillegg alle regiontog på Østlandet unntatt strekningen Drammen – Skien. Sørlandsbanens tog sørfra snur i Kongsberg eller Drammen, Bergensbanens tog vestfra snur på Nesbyen og Dovrebanens tog snur på Ringebu.

Det går heller ikke tog på Østfold-, Kongsvinger-, Gjøvik- og Rørosbanen.

NSB har skaffet 110 busser, men dette er ikke nok til å dekke opp togtrafikken.

Lokaltogene på Jærbanen, Vossebanen, i Trøndelag og på Nordlandsbanen er ikke berørt av feilene i Oslo-området. Fjerntog på Nordlandsbanen går som normalt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.