ARBEIDSLIV

Fortsatt stor IKT-ledighet

Finn Halvorsen
13. des. 2004 - 12:23

Aetats tall for oktober viser at arbeidsledigheten i IKT-yrkene (systemutviklere, programmerer, dataingeniører og datateknikere) ligger på 3,5 prosent. Dette er likevel litt lavere enn arbeidsledigheten totalt, som er på 3,7 prosent.

– Det positive er at ledigheten fortsetter å gå ned, sier Arve Aasmundseth, leder for næringspolitisk avdeling i Abelia.

Etter at omslaget kom i april, har det vært færre arbeidsløse innen IKT-yrkene, sammenliknet med tilsvarende måned i 2003. Denne tendensen ser ut til å fortsette.

– Vi venter fortsatt på at sysselsettingen i IKT-bransjen virkelig skal ta av, sier Aasmundseth. IKT-sektoren har vært preget av vekst uten flere ansatte en god stund. Den økte lønnsomheten burde legge forholdene til rette for økt sysselsettingsvekst i sektoren. Tallene viser at veksten i ledige stillinger for IKT-yrkene er svært beskjeden sammenliknet med oktober 2003. Bare 164 stillinger står ledige – 30 flere enn i fjor.

Ingen drahjelp

Statsbudsjettet vil ha liten virkning på sysselsettingen, tror Aasmundseth. – Det er positivt at det ble opprettet landsdekkende såkornfond. Det legger til rette for investeringer i nye bedrifter. Vi mener at mange av disse vil komme i IKT-sektoren og gi økt sysselsetting.

Men det er skuffende at ikke stortingsflertallet ser ut til å styrke satsingen på brukerstyrt, næringsrettet forskning. Det ville være den beste måten å sørge for at det blir skapt flere kunnskapsbaserte arbeidsplasser i Norge på sikt, sier Aasmundseth.

Ved utgangen av oktober var det 1999 helt arbeidsledige innen IKT-yrkene. Dette er en bedring på 198 personer sammenliknet med oktober i fjor. For sjuende måned på rad er arbeidsledigheten lavere enn på samme tid året før. Utviklingen blant ingeniører og teknikere er nærmest identisk, også med en svak bedring siden 2003.

Venter fortsatt vekst

NHOs økonomibarometer, som ble lagt fram for tre uker siden, viser at det er forventninger om vekst i 2005. Men en stor andel av økonomisjefene som svarte på NHOs undersøkelse tror på større investeringer i utlandet enn i Norge i året som kommer.

– Det er en utfordring at det også skapes nye jobber i IKT-sektoren i Norge, sier Aasmundseth.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.