OLJE OG GASS

Fortsatt stengt på Heimdal

Gassproduksjonen på Heimdal er fortsatt stengt, etter at det er oppstått problemer med barrierene på to brønner.
Gassproduksjonen på Heimdal er fortsatt stengt, etter at det er oppstått problemer med barrierene på to brønner. Bilde: Statoil
Maiken Ree
22. des. 2011 - 12:03

For kort tid siden skrev Teknisk Ukeblad at Statoil har besluttet å stenge ned de to aktive gassprodusentene på Heimdalfeltet, på grunn av at de ikke kan verifisere sikkerheten i brønnene.

Usikkerheten dreier seg om de såkalte sekundærbarrierene i brønnene, som er A-ringrom og ventiltreet.

Pågår fortsatt

Statoil har satt ned en arbeidsgruppe som jobber med å verifisere brønnene. Det er også satt i gang en brønnintervensjonskampanje for midlertidig å plugge brønnene, og verifisere barrierene.

Ifølge pressetalsmann i Statoil, Ola Anders Skauby, pågår fortsatt logging av brønner og rekvalifiseringen av ventiltærne.

Vet ikke hvor lenge

– Resultatene fra disse aktivitetene er sentrale for å kunne beslutte eventuell videre produksjon. Verifisering av sekundærbarrierene er en del av rekvalifiseringsarbeidet. Det er ikke noe som tyder på at integriteten ikke er ivaretatt, skriver Skauby i en e-post til TU.

Statoil kan fortsatt ikke si noe om hvor lenge produksjonen fra de to brønnene vil være nede.

Prosessenter

Heimdal startet produksjonen i 1985, og fungerer i dag primært som et prosessenter for andre tilknyttede felt. Huldra, Skirne og Vale leverer gass til Heimdal, og i tillegg blir gass fra Oseberg transportert til Heimdal. Disse produserer, ifølge Skauby, som normalt.

Den midlertidige nedstengte produksjonen fra Heimdal hale, som er de to produksjonsbrønnene, utgjør totalt ca. 0,4 M sm3/dag gass, samt 80 Msm3/dag kondensat. Statoil er operatør for feltet med 39,44 prosent andel. Partnere er Centrica (23,7 prosent), Petoro (20 prosent) og Total (16,7 prosent).

Les mer om: