OLJE OG GASS

Fortsatt optimisme i oljebransjen

Ole K. Helgesen
9. des. 2008 - 14:46

Det viser Oljeindustriens Landsforening (OLF) sitt konjunkturbarometer for petroleumsrettet virksomhet. Konklusjonen fra de 4921 bedriftene som ha svart på undersøkelsen, er at jo høyere andel oljerelatert omsetning bedriften har, desto bedre vurderer de utsiktene for 2009.



Tilgang på kreditt

Fire av fem bedrifter har ikke opplevd redusert tilgang på kreditt. Imidlertid oppgir fem prosent av bedriftene at de har fått betalingsproblemer som følge av redusert tilgang på kreditt. 13 prosent av bedriftene oppgir å ha fått generelt økte finanskostnader av samme grunn.

— Undersøkelsen viser at det viktigste nå er å få orden på kredittkrisen i markedet, sier OLF-direktør Per Terje Vold.

Han mener at oljenæringen har et positivt syn på framtiden. –Motoren i norsk økonomi er viktigere enn noensinne. Kloke politiske beslutninger er viktige om Norge skal stå støtt også i framtiden.



Svakere framover

Men tallene kan bli svakere i 2010. Bedrifter med høy andel oljerelatert omsetning vurderer fortsatt markedet som godt i 2009, men svakere i 2010 — Investeringene for 2009 er fastlagt og det reflekteres nok i undersøkelsen. Men som alle andre næringer er selskapene i industrien opptatt av kapitaldisiplin. Derfor vil man kunne se en fallende trend i 2010 hvis oljeprisen holder seg lav, sier Vold.



Sterke signaler

— Resultatene viser tydelig hvordan oljenæringen demper fallet i norsk økonomi i nedgangstidene vi er inne. Den høye aktiviteten i næringen berger arbeidsplasser over hele landet, sier Vold. Han understreker at næringen ser for seg en bærende rolle for norsk økonomi i mange år framover.— Når vi ser hvor viktig oljenæringen er for framtiden, er det betenkelig å se at enkelte politiske partier vil frarøve folk arbeidsplasser og velferdsstaten den viktigste inntektskilden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.