KRAFT

Fortsatt høyt strømforbruk

HØYT FORBRUK: Kulden gir høyt kraftforbruk i Norge, men timesrekorden fra onsdag ble ikke slått i dag. Norge importerer i dag billig strøm fra utlandet, men halve landet må betale dyrt for strømmen.
HØYT FORBRUK: Kulden gir høyt kraftforbruk i Norge, men timesrekorden fra onsdag ble ikke slått i dag. Norge importerer i dag billig strøm fra utlandet, men halve landet må betale dyrt for strømmen. Bilde: Arkiv
Kjetil Malkenes Hovland
7. jan. 2010 - 11:37

Kraftforbruket er høyt også torsdag morgen, men det ble ingen ny rekord.

I går meldte Statnett om ny rekord i strømforbruket, med 24 millioner kilowattimer (KWh) fra kl. 8 til 9: Les saken her

I samme periode torsdag morgen var kraftforbruket 23,8 millioner KWh.

Venter ikke ny rekord

Forbruket torsdag morgen er 150 000 KWh under nivået fra onsdag morgen.

Forbruket er nesten like høyt som Sveriges forbruk. 9 millioner svensker vil bruke 25,4 millioner KWh i løpet av en time torsdag ettermiddag, ifølge Sveriges Radio.

Forbruket er vanligvis på topp i denne morgentimen, og går noe ned mellom klokka 9 og 10. Statnett venter fortsatt høyt norsk forbruk utover dagen.

Prosjekt Ørskog-Fardal: Kryssing av Fjærlandsfjorden
Forbruket er vanligvis på topp i denne morgentimen, og går noe ned mellom klokka 9 og 10. Statnett venter fortsatt høyt norsk forbruk utover dagen. NY KRAFTLINJE: Hvis den planlagte 420 kV kraftlinjen mellom Ørskog på Sunnmøre og Fardal i Sogn kommer på plass, slipper kanskje Midt-Norge å betale 2,50 kroner per KWh. Hele 2010 kommer til å gå med til klagebehandling.

– Torsdag morgen var forbruket av strøm marginalt lavere enn det var onsdag, men vi utelukker ikke ny forbruksrekord senere i dag, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett til NTB.

Netto import

Norge er netto strømeksportør året sett under ett, men onsdag og torsdag har vi vært netto importør. Dermed importerer vi vindkraft, kjernekraft og kullkraft fra Norden og Europa.

Norske energiselskaper kunne ha produsert all strømmen vi trenger i Norge, og mandag og tirsdag var det stor netto eksport av strøm. Men strømmen flyter fra der den er billigst til der den er dyrest.

– Dette er markedsstyrt, og det er prisen som avgjør hvor strømflyten til enhver tid går, sier Akselsen til NTB.

Dyrt i Nord-Norge

I Nord- og Midt-Norge er prisene langt høyere enn i Sør-Norge. I desember var prisen på et tidspunkt oppe i 11 kroner per kilowattime.

I perioder midt på dagen torsdag 7. januar vil strømprisen ifølge NTB komme opp i 2,46 kroner per KWh i Midt-Norge.

– Vi vet ikke hvor lenge denne unormale situasjonen for Midt- og Nord-Norge vil holde seg denne gangen. Vi opplevde et tilsvarende, og enda kraftigere utslag før jul, men det var kortvarig, sa kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett til NTB onsdag.

Svensk kjernekraft er ute

Årsaken til at prisen blir så høy i halve Norge er at overføringslinjene er for dårlige, at forbruket er høyt og at kjernekraft i Sverige ute av drift.

Hvis den planlagte kraftlinjen på 420 kilovolt (kV) mellom Ørskog på Sunnmøre og Fardal i Sogn kommer på plass, vil det bedre situasjonen i Midt-Norge kraftig. Men trolig vil hele 2010 gå med på å behandle klager fra dem som ønsker sjøkabler i stedet for luftspenn på naturskjønne strekninger.

Norsk industri bruker langt mindre strøm på grunn av finanskrisen. Hadde industrien gått for fullt, ville forbruket vært langt høyere, noe som også ville fått følger for elprisen.

Setter kulderekorder

Det er uvanlig kaldt i deler av landet. Dagali lufthavn målte det som trolig er ny kulderekord for Buskerud noensinne, minus 39,8 grader. Røros var kaldest i landet i natt med -41,7 grader.

– Temperaturen nærmet seg 40-tallet både i Kautokeino, Karasjok, Grotli, Drevsjø, Finse, Mo i Rana og Hemsedal, sier statsmeteorolog Haakon Melhuus til NTB.

Norsk kulderekord har Karasjok, med -51,4 grader 1. januar 1886. I Sør-Norge leder Røros med 50,4 minusgrader den 13. januar 1914.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.