OLJE OG GASS

Fortsatt flamme på lekkasjeplattform

Det er fortsatt fyr i flammetårnet på Elgin-plattformen i Nordsjøen, og eksperter frykter at gassen fra lekkasjen kan ta fyr.

28. mars 2012 - 10:40

HMS-sjef i Total, David Hainsworth, sier til BBC Newsnight Scotland at det fortsatt er fyr i flammetårnet på hovedplattformen ved Elgin/Franklin-feltet på britisk sektor av Nordsjøen.

– Men vinden blåser gassen i motsatt retning av flammen. Værmeldingen er nå slik at vindretningen skal være den samme de neste fem til seks dagene, og vi vurderer å slukke flammen, sier Hainsworth til BBC.

Total om Elgin: Et inferno i jordens indre

Forberedt på boring av avlastningsbrønn

Total sier også at de flytter minst en rigg fra et annet sted for å være forberedt på å bore en avslastningsbrønn. Selskapet vurderer også om det kan drepe brønnen fra plattformen.

Britiske eksperter tror likevel at det er stor fare for at flammen kan sette fyr på gassen.

Eksplosjonsekspert til TU: Kan brenne lenge

Seks måneder å bore

– Det vil være utrygt å nærme seg plattformen før flammen er slukket. Total kan ha intet annet valg enn å bore en avlastningsbrønn, sier Dr. Martin Preston, ekspert på marine forurensning ved Universitetet i Liverpool.

Total sier selv at det vil ta seks måneder å bore en avlastningsbrønn.

Leter etter årsaken

Ifølge BBC strømmer det gass ut av brønnen med en rate på 200.000 kubikkmeter per dag.

Total skriver i en pressemelding på sine hjemmesider at de fortsatt leter etter årsaken til at utblåsningen fant sted, søndag kveld.

Et overvåkningsfly skal ha observert en gassky på vannflaten nær plattformen. Et oljevern responsteam følger også situasjonen nøye, og vurderer forholdene fortløpende.

Bakgrunn: Nordsjø-plattform evakuert etter gasslekkasje

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.