SAMFUNNPOLITIKK

Fortsatt fiske og sjøfart

INFRASTRUKTUR: Asle Berger trakk frem infrastruktur som et felt der staten må sikre kvalitet for å få et konkurransekraftig næringsliv også i fremtiden.
INFRASTRUKTUR: Asle Berger trakk frem infrastruktur som et felt der staten må sikre kvalitet for å få et konkurransekraftig næringsliv også i fremtiden. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
14. juni 2009 - 09:41

Dr. ing. Asle K. Berger slo bunnen ut av forestillingen om at framtidens arbeidsplasser nødvendigvis får et helt annet grunnlag enn i dag da han talte på et møte i Næringspolitisk Forum i Oslo Arbeiderparti.

– Vi skal leve av fiske, sjøfart, handel, metaller, og energi, ramset Berger opp.

Fra hvalfangst til borehoder

Han pekte på at Framnes i Tønsberg som nå lager de mest avanserte borehodene til bruk i Nordsjøen tidligere bygget hvalfangstskuter og at mange av oljearbeiderne tidligere var sjøfolk.

Han pekte på at skipsskrog og plattformer som bli bygget i Korea slepes til Norge og så ligger godt og vel et år for utrustning hos oss.

Han tegnet kort og godt et bilde av en fortsatt utvikling, i stor grad basert på kompetanse og viktigheten av å ligge i front med teknologiutvikling.

Det var langt mer jordnært og også mer optimistisk enn slike fremtidsvyer ofte er.Vikingskip

– Det er min hypotese at vi kan leve godt av dette i 100 år til. Se på Aker, de er fremst i verden og de ligger 15 til 20 år foran amerikanerne. Dette er kompetanse som er videreutviklet fra skipsbygging og hvalfangst.

Berger viste så et bilde av Ulsteins X-Bow, en skrogkonstruksjon som vant Årets ingeniørbragd i 2005.

– Hva ligner denne på, spurte han tilhørerne.

Etter noe taushet kom et forsiktig forslag om romskip.

– Feil. Se på baugen, den ligner på et vikingskip. De var gode skipsbyggere den gang også.Glemmer gründere

En annen av innlederne, Richard Fossum, advarte Arbeiderpartiet mot å glemme gründerne.

Han trakk frem Q-free som i dag selger sine produkter over hele verden.

– De fikk en OFU-kontrakt (offentlig forsknings- og utviklingskontrakt) og både Innovasjon Norge og Statens vegvesen var med. Uten denne støtten ville det ikke gått. Vi må ikke glemme at det var to gründere som startet Hydro. Gründere er mer nyskapende enn store selskaper, som er mer opptatt av å opprettholde kjernevirksomheten, sa Fossum.

Fossum utfordret Ap til å satse langt mer på OFU/IFU-kontrakter, spesielt siden det i praksis viser seg bortimot umulig å finne risikovillig kapital til nye bedrifter med nye produkter eller ny teknologi.Skape taper for deling

Næringslivsforumet til Oslo Ap viste også evne til en viss selvkritikk, det er sjelden kost fra politikerhold.

– Ap er opptatt av delebiten i skape/dele-forholdet. Altfor få er opptatt av å skape, jeg må tillate meg å si det, sa Håkon Haugli.

Haugli står på 7. plass på Oslo Aps liste over kandidater til høstens valg, i dag har de seks representanter på Stortinget.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.