INDUSTRI

Fortsatt dårlig tanksikkerhet

EKSPLOSJONSBRANN: En tank eksploderte på industriområdet til Vest Tank  ved Sløvåg i Gulen. Bellona vil ha gransking av alle slike tankanlegg etter storbrannen.
EKSPLOSJONSBRANN: En tank eksploderte på industriområdet til Vest Tank ved Sløvåg i Gulen. Bellona vil ha gransking av alle slike tankanlegg etter storbrannen. Bilde: Kåre Næss/Statoil

Etter den voldsomme eksplosjonen på Vest Tanks anlegg på Sløvåg i Gulen i Hordaland 24. mai i fjor, varslet myndighetene storaksjoner mot virksomheter som behandler farlig avfall fra skip og oljeindustrien.

Nå har fire anlegg i Hordaland blitt kontrollert og fasiten er nedslående:– Svært alvorlig

Samtlige fire anlegg har for dårlige rutiner for vurdering av risiko og tilstandskontroll og for vedlikehold av tankparken. I tillegg er flere av tankene i dårlig forfatning.

Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Statens forurensningstilsyn (SFT) som har gjennomført den felles tilsynsaksjonen.

– Vi ser svært alvorlig på de mangelfulle rutinene ved de fire anleggene. Vedlikehold og risikovurdering er blant de viktigste tiltakene virksomhetene har for å hindre eller avgrense forurensning og andre ulykker, påpeker SFT-direktør Ellen Hambro og DSB-direktør Jon Lea i en pressemelding.

Flere aksjoner for tur

Avdelingsleder Tom Ivar Hansen ved DSBs enhet for risikovirksomheter sier til Teknisk Ukeblad at de endelige tilsynsrapportene først blir klare om to til fire uker. Først da kan de gå detaljert inn i manglende på de fire avfallsanleggene.

Samtlige kontrollerte anlegg får stryk i en forhåndsannonsert aksjon under et år etter Vest Tank-ulykken.

– Skuffende?

– Vi hadde helt klart sett at det var bedre resultater i disse tilsynene. De må sies, kommenterer Hansen.

Rundt 15 anlegg til skal kontrolleres i løpet av året, varsler SFT og DSB som dermed gir bransjen nok et varsku om å rydde opp.

Må rettes opp fort

De fire anleggene som ble kontrollert i april er Wergeland-Halsvik AS i Gulen kommune, Stena Metall på Mongstad i kommunene Lindås og Austrheim, TWMA (tidligere Soilcare) på Mongstad og Franzefoss gjenvinning i Fjell kommune.

SFT vil pålegge bedriftene tvangsmulkt dersom påleggene ikke blir rettet opp innen en kort frist.

I lang tid etter Vest Tank-eksplosjonen var beboerne i nabolaget plaget av luktforurensing. Flere ble syke.

Har bygget nytt

En av bedriftene i nabolaget er Wergeland-Halsvik AS som nå kritiseres etter tilsynet fra SFT og DSB.

- Jeg har ennå ikke fått brakt på det rene hva slags mangler som er avdekket hos oss. For etter Vest Tank-ulykken gjennomførte vi en risikovurdering og kom fram til at det var nødvendig å bygge nytt tankanlegg. Det har vi gjort, og det gamle anlegget ble avviklet i fjor høst, forteller administrerende direktør Lars Hellandsjø.

- Men det er kjempebra at myndighetene tar tak i tanksikkerhet. Det skal de ha, legger han til.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.