KRAFT

Forsyner 400 norske boliger med strøm: – Bedre enn vi våget å forvente

Skryter av havvindturbinen Hywind.

15. aug. 2014 - 14:09

Den ene Hywind-vindmøllen som står og snurrer utenfor kysten av Karmøy har i løpet av sitt fire år lange liv levert snaut 40 GWh til nettet til Haugaland Kraft.

Fordelt over de fire fulle produksjonsårene fra 2010 til og med 2013 produserte Hywind i gjennomsnitt 8,3 GWh per år.

Dette tilsvarer årsforbruket til drøye 400 husstander, sier rådgiver i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), David E. Weir til Teknisk Ukeblad.

Hywind leverer fortsatt elektrisitet, til tross for at testperioden opprinnelig skulle vare i to år, etter oppstarten høsten 2009.

Vindkraftproduksjonen har helt klart vært mye bedre enn vi våget å forvente. Hywind har levert produksjonsmessig år etter år, sier pressetalsmann Morten Eek i Statoil.

Les også: Nå tester de flyvende vindkraft på Lista

Kostbare prosesser

Nå søker Statoil innspill fra andre om hvordan konseptet for neste generasjon Hywind-turbiner kan bli enda bedre, når de etter planen skal installere fem av dem i en testpark utenfor østkysten av Skotland i 2016.

Mens Hywind utenfor Karmøy er en 2,3 MW turbin, skal de fem nye turbinene få en effekt på 6 MW.

Vi ønsker kontakt med institusjoner, selskaper, store og små miljøer som kan hjelpe oss med å styrke vårt eget idegrunnlag for hvordan vi kan bygge en verdikjede basert på konkrete forretningsideer, sier Eek til Teknisk Ukeblad.

Selskapet har opprettet en innovasjonsportal hvor ulike miljøer kan sende inn forslag til hvordan Statoil kan forbedre montering- og installasjonsprosessene for de store Hywind-turbinene.

Ønsker forbedringsforslag

Montering og installasjon er blant de største utgiftspostene i havvindindustrien, som i mange år har slitt med høyt kostnadsnivå. Mange miljøer jobber nå for å finne ut hvordan kostnadene kan kuttes. Flere turbinprodusenter har et uttalt mål om å redusere totalkostnadene med 35-40 prosent.

Når vi nå vurderer å gå fra et pilotprosjekt med en vindturbin til et annet prosjekt hvor vi standardiserer masseproduksjon av fem enheter, ønsker vi forbedringsforslag med tanke på bygging, sammenstilling, montering, rett og slett hele verdikjeden fra å bygge skroget til å ha en ferdig park installert, sier Eek.

Personer som ønsker å bidra med til Hywinds innovasjonsportal kan sende bidrag fram til og med 15. september.

Les også: Dette er kraftmillionærene

Ber om Hywind-forslag: Statoil ønsker forslag til hvordan de kan forbedre hele verdikjeden til Hywind-konseptet.
Ber om Hywind-forslag: Statoil ønsker forslag til hvordan de kan forbedre hele verdikjeden til Hywind-konseptet.

Beslutter neste år

Statoil skal ta beslutte om de skal bygge pilotparken med fem Hywind-turbiner utenfor Skotland i løpet av 2015. Selskapet har fått tildelt havområdet Buchan Deep utenfor Peterhead av British Crown Estate.

I mellomtiden skal Hywind I fortsatt snurre og gå utenfor Karmøy. Der skal den sanke flere tekniske data og levere strøm til nettet.

Vi har fått grundig verifisert og klargjort teknologien for kommersiell utvikling. Konseptet fungerer selv under de tøffeste værforholdene, og vi er optimistiske med tanke på å optimalisere en ny versjon basert på den kunnskapen vi har fått, sier Eek.

Weir i NVE er enig i at Hywind leverer bra.

Hvis vi ser på 2013, et ganske vanlig vindår, var gjennomsnittet for landbasert vindkraftverk i Norge 2555 brukstimer. Hywind produserte 3609 brukstimer, altså 40 prosent mer enn landsgjennomsnittet, sier Weir.

Les også: Flere energiministre enn vindmøller

Hywind-kontrakt

Tidligere i sommer ga Statoil serviceselskapet Aibel oppdraget med å gjøre en såkalt Feed-studie, som skal ta for seg tekniske krav og kostnadsoverslag for den planlagte pilotparken i Buchanan Deep.

Feed-studien skal følges opp med et prosjekt for utvikling av substrukturene til de fem planlagte Hywind-turbinene.

Hywind-kontrakten har en anslått verdi på 40 millioner kroner. På det meste vil 30 ansatte være i sving med oppdraget, som avsluttes når pilotparken etter planen installeres i 2017, melder Aibel.

Oppdraget gjennomføres fra Aibels kontorer i Oslo og Haugesund, i samarbeid med Norges Geotekniske Institutt (NGI), Dr. Techn. Olav Olsen AS og Principa North AS.

Les også:

Landanlegget klart for Valhall

Frykter investeringstørke i fornybarbransjen

Dette er energikomiteen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.