ROMFART

Forsvunnet fartøy fortapt

FORSVUNNET: Romsonden Mars Global Surveyor seiler sin egen sjø et eller annet sted ute i rommet. NASA mistet kontakt i begynnelsen av november 2006.
FORSVUNNET: Romsonden Mars Global Surveyor seiler sin egen sjø et eller annet sted ute i rommet. NASA mistet kontakt i begynnelsen av november 2006. Bilde: NASA
Mona Strande
23. nov. 2006 - 07:00

Global Surveyor, som ble skutt opp for ti år siden, gikk inn i en sikkerhetsmodus etter å ha slitt med å kontrollere et av sine solcellepaneler 2. november.

Etter det har ikke NASA mottatt et eneste signal fra veteranen.

Siste forsøk

Verken intenst arbeid for å få kontakt med sonden, eller forsøk på å ta bilder av den med Mars Reconnaissance Orbiter, har gitt resultater.

Sannsynligvis har Global Surveyor bestemt seg for å gå av med pensjon, men NASA gir ikke opp. Iløpet av de neste dagene har de planer om å sende den en kommando om å bruke en sender, som forhåpentligvis kan høres av en av roverne som ruller rundt på Mars.

Minimalt håp

NASA har imidlertid ikke stor tro på at dette skal gi resultat.

- Selv om vi ikke har prøvd absolutt alle alternativer ennå, så tror vi ikke akkurat sannsynligheten for at Global Surveyor skal kunne fortsette sitt oppdrag er særlig stor. Vi håper fortsatt, men vi er forberedt på at vi aldri oppnår kontakt med sonden igjen, sier Fuk Li, NASA's Jet Propulsion Laboratory til BBC News.

Viktig ferd

Likevel er det ingen som klager på Global Surveyors innsats.

- Den har overgått alle forventninger. Global Surveyor har vært den mest produktive, vitenskapelige ferden til Mars så langt, og dens data vil være grunnlaget for flere oppdagelser etterhvert som vi analyserer all informasjonen de neste årene, sier Michael Meyer, forskningssjef for NASAs utforskning av Mars, i en pressemelding.

Blant annet sendte Global Surveyor mer enn 240.000 bilder tilbake til jorden før den forsvant.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.