INDUSTRI

Forsvarsutvalg vil droppe MTB-er

31. okt. 2007 - 07:48

I dag skal Siri Bjerke legge fram rapporten «Et styrket forsvar», som er en politisk anbefaling til forsvarsminister Grethe Strøm-Erichsen.

Da vil hun ifølge flere medier støtte tidligere forsvarssjef Sigurd Frisvolds forslag om å droppe de nye missiltorpedobåtene (MTB'ene).

Kun Frp imot

Alle partier på Stortinget er representert i Forsvarspolitisk utvalg, og ifølge Bergens Tidende er det kun Fremskrittspartiet som ønsker å forhindre at de nye MTB-ene går rett i bøyene.

Utvalget er således på linje med innstillingen fra forsvarssjef Sverre Diesen som i Forsvarsstudie 07 også går inn for å stoppe MTB-prosjektet. Denne studien blir offentliggjort mandag 5. desember, skriver Dagens Næringsliv.

Det forsvarspolitiske utvalget viser til de fagmilitære vurderingene og mener det ikke er noen grunn til å overprøve disse når det går inn for å parkere missiltorpedobåtene (MTB-ene).

Kommandostruktur

Utvalget støtter ikke Diesen når det gjelder kommandostrukturen.

Forsvarssjefen tar til orde for å legge ned Forsvarets operative hovedkvarter på Jåttå utenfor Stavanger og flytte det til Landsdelskommando Nord-Norge. Men regjeringsutvalget støtter en sentralisering, enten i Stavanger eller på Reitan, skriver BT.

Ifølge Adresseavisen anbefaler regjeringsutvalget at Norge bør ha flybaser både i sør og nord, uten å komme med konkrete råd om hvilke baser som skal legges ned.

1 milliard

Det forsvarspolitiske utvalget kommer med et forslag om at forsvarsbudsjettet må økes med minst 1 milliard kroner i året fra 2009.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Utvalget går også inn for at verneplikten opprettholdes, og mener det bør være lik verneplikt for både kvinner og menn.

Ifølge Adresseavisen skriver utvalget om dette at: «Skal vi i det norske samfunn stå sammen om den grunnleggende oppgaven militært forsvar innebærer, har dagens vernepliktsordning én grunnleggende svakhet: Plikten til å stå til disposisjon for Forsvaret er ulik for kvinner og menn».

Utvalget støtter planene om å kjøpe nye jagerfly for 30–40 milliarder kroner fra 2015. Det understreker også at u-båt-kapasiteten er avgjørende for Norge, og at de seks ubåtene må skiftes ut i 2020.

©NTB

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.