INDUSTRI

Forsvarsutvalg vil droppe MTB-er

31. okt. 2007 - 07:48

I dag skal Siri Bjerke legge fram rapporten «Et styrket forsvar», som er en politisk anbefaling til forsvarsminister Grethe Strøm-Erichsen.

Da vil hun ifølge flere medier støtte tidligere forsvarssjef Sigurd Frisvolds forslag om å droppe de nye missiltorpedobåtene (MTB'ene).

Kun Frp imot

Alle partier på Stortinget er representert i Forsvarspolitisk utvalg, og ifølge Bergens Tidende er det kun Fremskrittspartiet som ønsker å forhindre at de nye MTB-ene går rett i bøyene.

Utvalget er således på linje med innstillingen fra forsvarssjef Sverre Diesen som i Forsvarsstudie 07 også går inn for å stoppe MTB-prosjektet. Denne studien blir offentliggjort mandag 5. desember, skriver Dagens Næringsliv.

Det forsvarspolitiske utvalget viser til de fagmilitære vurderingene og mener det ikke er noen grunn til å overprøve disse når det går inn for å parkere missiltorpedobåtene (MTB-ene).

Kommandostruktur

Utvalget støtter ikke Diesen når det gjelder kommandostrukturen.

Forsvarssjefen tar til orde for å legge ned Forsvarets operative hovedkvarter på Jåttå utenfor Stavanger og flytte det til Landsdelskommando Nord-Norge. Men regjeringsutvalget støtter en sentralisering, enten i Stavanger eller på Reitan, skriver BT.

Ifølge Adresseavisen anbefaler regjeringsutvalget at Norge bør ha flybaser både i sør og nord, uten å komme med konkrete råd om hvilke baser som skal legges ned.

1 milliard

Det forsvarspolitiske utvalget kommer med et forslag om at forsvarsbudsjettet må økes med minst 1 milliard kroner i året fra 2009.

Utvalget går også inn for at verneplikten opprettholdes, og mener det bør være lik verneplikt for både kvinner og menn.

Ifølge Adresseavisen skriver utvalget om dette at: «Skal vi i det norske samfunn stå sammen om den grunnleggende oppgaven militært forsvar innebærer, har dagens vernepliktsordning én grunnleggende svakhet: Plikten til å stå til disposisjon for Forsvaret er ulik for kvinner og menn».

Utvalget støtter planene om å kjøpe nye jagerfly for 30–40 milliarder kroner fra 2015. Det understreker også at u-båt-kapasiteten er avgjørende for Norge, og at de seks ubåtene må skiftes ut i 2020.

©NTB

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.