FORSVAR

Forsvarssjefen tar sjansen på litt mindre forsvar

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tror det tar flere år før Russland er en like stor trussel mot Norge som landet var før krigen i Ukraina.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier han fortsatt ikke tror nå noen militær løsning på krigen i Ukraina.
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier han fortsatt ikke tror nå noen militær løsning på krigen i Ukraina. Foto: NTB
30. des. 2023 - 09:35

Forsvarssjefen sier han ikke tror det er umiddelbar fare for et angrep mot Norge. Han svarer slik når Klassekampen spør om den norske forsvarsevnen er svekket:

– Med Sverige og Finland inn i Nato, så styrker vi vår forsvarsevne. Hvert enkelt land har likevel utfordringer med blant annet ammunisjonslagrene. Det er helt klart at mange Nato-land nå har prioritert støtte til Ukraina med vitende og vilje, og at det gjør at andre deler av forsvaret har blitt nedprioritert, sier Kristoffersen.

Forsvarssjefen tror likevel ikke vi er mer sårbare for angrep.

– Det er viktig å huske på at Russland har låst sin kapasitet i Ukraina, og vil bruke lang tid på å bygge seg opp igjen. Mange russiske soldater er drept, og mye russisk utstyr er ødelagt. Det er ingenting som tyder på et angrep mot Norge i nærmeste fremtid. Det er et svekket Russland i våre nærområder.

Han tror likevel ikke på noen militær løsning på krigen i Ukraina.

– Jeg ser fortsatt ikke en kortsiktig løsning der den ene siden vinner krigen. Jeg tror Russland kan øke sin luftkapasitet fremover, og det har vi sett eksempler på siste døgnet. Det som holder Russland tilbake i luften er støtte til luftvern, og derfor er det veldig viktig med slik støtte fra vestlige land.

Forsvaret bør rette større oppmerksomhet mot evnen til å møte begrensede angrep og sammensatte trusler, ikke minst gjennom overvåking og beredskap, ifølge forsvarsanalysen 2024.
Les også

Forsvarsanalyse: Norge må ha en tydelig og realistisk plan for strid med russiske styrker

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.