FORSVAR

Forsvarssjefen: Russiske kjernevåpen langs grensen til Norge

Den russiske nordflåten har oppgradert sitt missilsystem ved den norsk-russiske grensa, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til Forsvarets forum.

– Den russiske nordflåten har oppgradert sitt missilsystem ved den norsk-russiske grensa, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Foto:
– Den russiske nordflåten har oppgradert sitt missilsystem ved den norsk-russiske grensa, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
27. aug. 2019 - 10:51

OPPDATERING: Etter at artikkelen ble publisert, kom det i Forsvarets forum fram at forsvarssjefen ga feil opplysninger i podcasten som det ble referert til i den opprinnelige saken. Utplasseringen var midlertidig under en russisk øvelse i 2017, og gjaldt kortdistanseraketter – ikke mellomdistanseraketter.

Dette er den opprinnelige artikkelteksten:

Før nedrustningsavtalen var våpnene i Sovjetunionen rettet mot USA, med en rekkevidde på 10.000 kilometer eller mer.

– Det som skjer i disse dager, er at Russland har brutt denne avtalen om å ikke ha mellomdistanse kjernevåpen. De utplasserer, både langsmed de baltiske land, men også langs grensene våre, nye typer kjernevåpen, som det er mellomdistanse på, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til forumets podkast Krig & Sånn.

Ifølge NATO er missilet et brudd på avtalen som forbyr alle landbaserte mellomdistanseraketter med en rekkevidde på mellom 500 og 5.500 kilometer.

Forsvarssjefen frykter ikke at rakettene vil bli avfyrt mot Norge i nærmeste fremtid, men sier likevel at de nye våpnene har Norge og andre europeiske byer som mål. I motsetning til tidligere, da våpnene hadde en lengre rekkevidde.

På spørsmål om det er Norge som provoserer Russland, svarer forsvarssjefen følgende:

– Hva er mest provoserende? At det er et hangarskip i Norskehavet, tusen kilometer fra Russland, eller at det står atomraketter 16 kilometer fra grensen som peker på oss?

 

Hangarskipet Kaga ble truffet av minst fire amerikanske bomber i kamper ved Midwayøyene 4. juni 1942. En voldsom brann brøt ut om bord, og bomber og torpedoer som var lagret eksploderte. Japanske eskortefartøy valgte å senke det ødelagte hangarskipet med torpedoer samme kveld.
Les også

Fant vrak av hangarskip som gikk ned i 1942

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.