NETTARKIV

Forsvarsindustrien i trøbbel

10. mai 2001 - 07:45

Leverandørene av forsvarsmateriell venter i spenning på virkningene av at Forsvaret legges om. Proposisjonen om det nye Forsvaret, som skal behandles av Stortinget før sommerferien, vil påvirke denne industrien, men uvisst i hvilken grad. Norsk forsvarsindustri omsetter årlig for om lag 4,5 milliarder kroner.

Nedskjæringene i Forsvaret er allerede merkbar i norsk industri. Utviklingen mot flere internasjonale, militære operasjoner fører til hardere konkurranse på det internasjonale markedet.

Rammes av kutt

Ved Nammo Raufoss A/S synker leveransene i takt med kuttene i Forsvaret, forteller Oddmund Dahl, Nitos tillitsvalgte ved ammunisjonsfabrikken. Han mener det gir grunn til bekymring:

– Om ikke Forsvaret her hjemme kjøper av oss, så vil ikke andre lands forsvar kjøpe heller.

Eksport livsviktig

Eksport er livsviktig for forsvarsindustriens eksistens, presiserer direktør og sivilingeniør Knut K. Nilsen i Norske Forsvarsleverandører. Det internasjonale våpenmarkedet er vanskelig tilgjengelig og krever ekstraordinær kompetanse.

– Investeringer i utvikling av høyteknologiske produkter har bidratt til næringsutvikling og hevet kompetansenivået i norsk industri generelt. Dette betyr at Forsvaret fortsatt må være en seriøs partner for industrien, sier Nilsen.

Les mer om saken i TU 18, som kommer på nett og papir seinere i dag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.