NYHETER_BYGG

Forsvarlig sammensmelting

Drøyt 700 år etter grunnleggelsen av Akershus festning i Oslo, skal Forsvarets øverste ledelse flytte inn i nybygg der. Forsvarsstaben og Forsvarsdepartementet skal inn under samme tak.

Fra 2005 blir Akershus Festning derfor enda en gang et kraftsenter for Forsvarets strategiske, politiske og administrative ledelse. Budsjett for arbeidet er 559 millioner kroner. Det nye ledelsesbygget skal bli en arkitektonisk sammensmelting av historiske og topp moderne bygg.

Svært stor vekt legges på vern av historiske verdier. Samtidig betyr arbeidet at gamle og til dels forfalte bygninger nå settes i stand. Riksantikvaren følger prosjektet med ørneblikk.

Verkstedbygget skal bli en del av det nye ledelsessenteret, Krigsskolens gamle skolebygning likeså. Og bygningen som i mange år huset Artilleri-inspektøren, blir inngangsparti rett foran og sammensmeltet med nybygget som reises bakenfor.

559 millioner

Forsvarsbyggs senior prosjektleder Kjell Syversen, forteller at det for tiden rives innvendig i to av de gamle bygningene. Nybygget, som skal integreres med gammel bygningsmasse, får rundt 560 kontorplasser.

Totalt var syv entreprenører inne i prekvalifiseringen for totalentreprisen angående Forsvarets ledelsesbygg. Av de syv ble AF Ragnar Evensen AS, Veidekke Entreprenør AS, NCC Construction AS, Skanska Norge AS og Peab AS, plukket ut som aktuelle kandidater til totalentreprisen.

Arbeidslag og arkeologer er i full sving med sjekking og riving av bygninger og underliggende strukturer. Peab AS og NCC Construction AS tok seg av det innvendige rivningsarbeidet i to av bygningene. Tilbudsgrunnlaget besto av tegninger og dokumenter som entreprenørene trengte for å kalkulere omfang og pris. I juli la entreprenørene inn tilbud. Syversen sier at Forsvarsbygg skal ha kontrakten klar i begynnelsen av september, og at august måned vil bli brukt til avsluttende saksbehandling.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.