NETTARKIV

Forsvaret standardiserer på IP

Finn Halvorsen
25. jan. 2008 - 19:32

Tidligere var alt lett militært kommunikasjonsutstyr basert på lukkete radionett. Forsvarets MRR-utstyr (Multi Role Radio), som gjerne betegnes som verdens dyreste radio, er et eksempel på slike løsninger.

Men utviklingen går mot nettverksbasert forsvarskommunikasjon. Datametrix har nylig utviklet en liten bærbar kommunikasjonsmodul basert på en standard Cisco-ruter.

– Vi ser at taktiske og strategiske systemer mer og mer smelter sammen i samme løsninger. Det utstyret vi nå har utviklet er et eksempel på dette, sier Jens Ola Egge, fagansvarlig for mobile løsninger i FLO/IKT.Testes i Afghanistan

Det er i første rekke utviklet en pilotserie på 38 stykker som nå testes ut. En slik bærbar kommunikasjonskoffert er blant annet tatt i bruk under NATO-operasjoner i Afghanistan.

– Ved å ta i bruk standard hyllevare i våre kommunikasjonsmoduler har vi langt flere og billigere produkter å velge mellom. Tradisjonelle proprietære løsninger er ofte svært tidkrevende å utvikle, noe som medfører en risiko for at produktet er teknologisk foreldet når det skal tas i bruk. At proprietære løsninger i tillegg er kostbare å utvikle gjør at vi har mye å tjene på å standardisere på IP, sier Egge.

Løsningen velger det nett som til enhver tid er tilgjengelig etter kriterier som tilgjengelighet, hastighet og pris, om det nå er via internett, ADSL, fiber, ISDN, GSM eller via satellitt.Selges til utlandet

Kommunikasjonskofferten er NATO-kodifisert, noe som gjør at den er godkjent for bruk i NATO-operasjoner og tilgjengelig gjennom NATOs egen innkjøpsportal.

– Det betyr at konseptet har potensial for salg til andre nasjoners forsvar, spesielt innen NATO og Europa. Flere av de mindre forsvarsnasjonene har heller ikke råd og tid til å utvikle egne proprietære løsninger, og vil derfor se etter løsningskonsepter som allerede er utviklet hos allierte, sier salgssjef Sigve Barstad hos Datametrix.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.