KLIMA

Forsvaret med ambisiøse miljømål

Prosjektleder i Forsvarsbygg sitt energiprosjekt, Cecilie Jentoft, presenterte prosjektet på Akershus Festning i Oslo tirsdag.
Prosjektleder i Forsvarsbygg sitt energiprosjekt, Cecilie Jentoft, presenterte prosjektet på Akershus Festning i Oslo tirsdag. Bilde: Berit Roald
15. juli 2009 - 11:56

I 2008 sank energiforbruket med hele 10 prosent. Et stort skritt videre på den ambisiøse veien tas i juli.

Kampanje

Da sparker Forsvarsbygg og Forsvaret i gang en gigantisk energisparekampanje i alle Forsvarets rundt 60 militærleire. Cecilie Jentoft i Forsvarsbygg er kampanjeleder og forsikrer at målene skal nås.

– Ja, vi har ambisiøse mål. Ja, vi skal nå målene. Ja, vi skal bli best i miljøklassen. Ikke bare innenfor statlig virksomhet, men også innenfor den totale eiendoms- og anleggsbransjen tar vi mål av oss til å bli bjellesauen som viser vei, sier Jentoft til NTB.

Store tall

Og det er ikke puslete størrelser det er snakk om:

Forsvarsbygg er Norges største eiendomsforvalter. Det statlige foretaket forvalter ikke mindre enn 3,8 millioner kvadratmeter bygningsmasse.

Til sammenligning har Statsbygg 2,3 millioner kvadratmeter under sin administrasjon.

– Forsvaret er en storforbruker av energi. Vi forsyner Forsvaret med 630 GWh, som utgjør en kostnad på ikke mindre enn 550 millioner kroner i året. Det betyr at vi er den klart største energiforbruker innenfor eiendom og anlegg i landet, så her er det mye å hente, sier kampanjelederen.

90 millioner i året

Innen 2012 regner hun med at Forsvarsbygg skal bidra til å redusere energiforbruket med 90 GWh.

Det tilsvarer forbruk for 5.000 eneboliger og utgjør 90 millioner kroner spart i året.

Allerede sist jul viste Rena leir at tiltak nytter. Der ble energikostnadene redusert med 90.000 kroner i løpet av de ni dagene anlegget ikke var i bruk.

Sessvollmoen har redusert CO2-utslippene med 1.600 tonn per år.

Spenstige mål

Jentoft erkjenner at Forsvarsbygg har satt seg ganske spenstige mål:

Innen 2014 skal Forsvarsbygg være helt CO2-nøytrale, og energiforbruket skal være redusert med 30 prosent i forhold til 2008. Men det er ikke nok:

– Vi skal også ha miljøsertifisert alle byggene våre innen 2014. Alle nye bygg skal være oppført i henhold til Miljøklasse A, de skal oppfylle de strengeste kravene til miljø- og energibruk. Eldre bygg skal bearbeides til klasse C, også det en betydelig oppgradering i forhold til i dag.

De vanskeligste byggene å oppgradere er ifølge Jentoft bygg fra 1950 og -60-tallet. I dag brukes de ofte på en helt annen måte enn da de ble oppført.

Også bilparken skal underkastes totalfornyelse: Forsvarsbygg har ca. 400 kjøretøy som alle skal byttes ut med el- og hybridbiler.

Norge leder an

– Vårt mål er å bli best på energiøkonomisering, uansett statlig eller offentlig virksomhet. Vi vil også lede an i Norden, sier Jentoft.

Hun kan opplyse at Forsvarsbygg allerede har vunnet gehør i våre naboland. Svenskenes motstykke, Fortifikasjonsverket, skal i gang med noe lignende.

Eget nettsted

For å fremme energispareinitiativet innad i Forsvaret har Forsvarsbygg opprettet nettstedet www.energikamp.no.

Der kan mannskap i rundt 60 militærleire se hva de kan bidra med for å nå energimålet, og der kan de komme med sine sparetips.

Den leiren som har redusert energiforbruket med flest prosent, honoreres med 25.000 kroner som mannskapet kan bruke som de vil. Den 30. november kåres vinneren.

– Vi ønsker å engasjere hver eneste en av de rundt 28.000 ansatte og soldater i Forsvaret. Da får vi full effekt, sier kampanjeansvarlig Cecilie Jentoft til NTB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.