INDUSTRI

Forsvaret kjøper miljøammunisjon

Ammunisjonen er utviklet etter at soldater ble syke av den forrige typen.

Bilde: Lars Kroken/Forsvaret
23. apr. 2012 - 09:00

Forsvaret kjøper en ny type miljøammunisjon fra Nammo for en halv milliard kroner, med opsjoner på ytterligere 700 millioner kroner.

Kontrakten er flerårig, og produksjonen skal foregå ved Nammos fabrikk i Karlsborg i Sverige, opplyser Nammo.

Den blyfrie ammunisjonen for håndvåpen er utviklet sammen med Forsvaret og Forsvarets forskningsinstitutt og har ifølge produsenten lavere utslipp av svevestøv og avgasser.

Sterkt ubehag

Utviklingen av den nye ammunisjonen startet etter at de første rapportene om helseplager kom mot slutten av 2008.

Blant annet har soldater fortalt om sterkt ubehag i bryst, hals og munnhule, hoste, feber, kvalme og hodepine.

Normalt tar utvikling av nye forsvarsprodukter fra fem til ti år, men den nye ammunisjonen har blitt til på under en tredel av tiden, opplyser administrerende direktør Peter Ambjörnsson ved Nammo Vanäsverken AB i Karlsborg.

– Norske politiske myndigheter og forsvarsledelsen har vært kloke pådrivere i å skifte ut blyholdig håndvåpenammunisjon til soldatenes og miljøets beste, sier Ambjörnsson.

Tillitsvalgte fornøyd

Forsvarets hovedverneombud, Geir Arne Nordstrand, uttalte nylig at han er godt fornøyd med samarbeidet med forsvarssjefen og forsvarsstaben i arbeidet med den nye ammunisjonen.

– Denne patronen er et langt skritt fremover. Med fornuftig bruk og i kombinasjon med lufting på standplass er jeg godt fornøyd med denne løsningen, sa hovedverneombudet i en pressemelding.

Les også: Forsvaret vil ha nye panservogner til ti milliarder

Her er Norges nye superkanon

Intelligente granater er siste skudd fra Nammo

Nammo-sjefen frykter forsvarskutt 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.