NETTARKIV

Forsvaret kjøper for 60 mililarder

MILLIARDOPPDRAG: Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen står i spissen for forsvarsinnkjøp på rundt 60 milliarder kroner de neste årene.
MILLIARDOPPDRAG: Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen står i spissen for forsvarsinnkjøp på rundt 60 milliarder kroner de neste årene. Bilde: Trond Gram
Trond Gram
16. mars 2009 - 16:50
Vis mer

For første gang gir Forsvaret en totaloversikt over hva som skal gå kjører inn av forsvarsmateriell de neste årene.

Og det er ikke småsummer det er snakk om. Totalt har Forsvaret planer om anskaffelser for rundt 60 milliarder kroner de neste årene.

Skal investere store summer

- Vi skal investere for store summer hvert år og til at dette skal komme forvarsindustrien til gode. Vi har sterke ambisjoner på vegne av norsk forsvarsindustri, sier forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen.

Norsk forsvarsindustri omsetter for rundt ni milliarder kroner årlig, tre av disse går til eksport. Rundt 6000 mennesker arbeider i denne delen av industrien.

Finanskrisen gir oppdragstørke og nedgang i norsk industri. For en hardt prøvet norsk industri kan dette komme som manna fra himmelen.

Ser tegn til proteksjonisme

- Finanskrisen slår ikke ut på det norske forsvarsbudsjettet, men det vi ser i forhold til andre land er at det blir mer proteksjonisme. Det kan bli vanskeligere for industrien å få innpass. Det gjør at samarbeidet med Forsvaret blir viktigere, sier styreleder i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening, Harald Røros.

Foreningens administrerende direktør, Torbjørn Svendsgaard, forteller at man allerede ser tegn til at forsvarsbudsjettene rundt om i verden krymper. Obama-administrasjonen har allerede varslet at de skal revidere flere store anskaffelser.

- Det gjør at det er viktigere for industrien å finne samarbeidspartnere i andre land, sier han til Teknisk Ukeblad.

Mulighet til posisjonering

Norsk forsvarsindustri brukte mye tid og krefter på å få foten innenfor hos en av de to aktørene som kjempet om jagerflyanskaffelsen. Da JSF ble valgt var det mange som sto tomhendt tilbake. Nå får de muligheten til å posisjonere seg for andre oppdrag.

- Det er alt det som kommer utover kampflyanskaffelsen som er viktigst i denne oversikten, sier Røros.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.