INDUSTRI

Forsvaret gjør milliardkjøp med svenskene

KANON: Det svensk-utviklede Archer-systemet skal kjøpes av Forsvaret for rundt to milliarder kroner.
KANON: Det svensk-utviklede Archer-systemet skal kjøpes av Forsvaret for rundt to milliarder kroner. Bilde: Cecilla Bergkavist
Trond Gram
30. mars 2009 - 07:02

Til våren tar Stortinget stilling til forsvarsinnkjøp for åtte milliarder kroner.

Et helt nytt artilleriskyts til rundt to milliarder kroner er blant dem.

Samarbeid

Systemet, kjent som Archer, er utviklet av svenske Bofors, og er det første store samarbeidsprosjektet med svenskene.

– Det er et autonomt system som kan operere på egenhånd, bestemme egen posisjon uten støtte fra en egen tropp som driver med feltoppmåling. I tillegg er den fullt automatisert. Skytingen foregår med alle sittende i vognen, forteller John Vågen, prosjektkoordinator for innkjøp av artillerisystemet Archer.

Norge har en opsjon på å kjøpe 24 slike systemer fra Bofors, og Forsvaret har vært med på å betale for utviklingen av systemet.

Materiellet, som skal kunne anvendes i alle typer operasjoner nasjonalt og utenlands, erstatter de eldre skytsene av type M109.Prøvestein for samarbeid

Innkjøpssamarbeidet er en direkte konsekvens av arbeidet med et tettere nordisk forsvarssamarbeid.

– Vi har hatt noen fellesprosjekter med Sverige, men ingen så store som dette. Det blir en prøvestein på hvordan samarbeidet fungerer, og vi håper og tror at det kan omfatte flere områder i hæren, sier Vågen. Samarbeidet med svenskene gjør at Norge kan kjøpe flere enheter enn opprinnelig planlagt.

Neste år skal enda et svensk-norsk innkjøpssamarbeid godkjennes i Stortinget. Forsvarets rundt 2000 lastebiler skal erstattes og sammen med svenskene planlegges et prosjekt på opptil tre milliarder.

– Totalt sett vil det dreie seg om mellom 600 og 800 lastebiler. Nå er vi i en forfase og ser på hva slags kjøretøy vi skal ha, sier oberstløytnant Even Gustav Eid, prosjektleder for innkjøpet.Største kjøp i Norden

I svensk industri ser man frem til kjøpet. Volvo og Scanias ordrebøker er tomme på sivile bestillinger og nå håper de at kjøpet går i orden.

Men kjøpet har stoppet opp på den svenske forsvarsministerens bord. Hos Volvo er frustrasjonen stor:

– Dette er det største kjøpet i Norden på 20 år. Det er kolossalt stort og viktig for industrien, sier Leif Johansson, direktør i Volvo, til Dagens Industri.

Fast

Selskapet uroer seg for at kjøpet sitter fast hos den svenske forsvarsministeren Sven Tolgfors i en tid hvor industrien har bruk for alle oppdrag de får.

Ifølge Even Gustav Eid vil et vedtak om et forpliktende samarbeid gjøres neste år.

– Disse planene er sammenfallende med at svenske myndigheter reduserer i forsvarsbudsjettet. De vil nok se på hvor mange de skal anskaffe, sier Eid.

Begge innkjøpene gir oppdrag for norsk industri.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.