ONS

Forsvarer StatoilHydros maktposisjon

Konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro vil ha industrielt fokus på diskusjonen om nordområdene. En såkalt tabloidisert debatt vil han ikke være med på.
Konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro vil ha industrielt fokus på diskusjonen om nordområdene. En såkalt tabloidisert debatt vil han ikke være med på.Bilde: Per Erlien Dalløkken
Ole K. Helgesen
27. aug. 2008 - 14:52

STAVANGER: StatoilHydro opererer rundt 80 prosent av petroleumsproduksjonen på norsk sokkel, og mange kritiserer selskapets maktposisjon.

Men Helge Lund mener StatoilHydros størrelse er nødvendig for videreutviklingen i norsk olje- og gassvirksomhet.

For små

- Noen sier vi er for store norsk sokkel. Men etter min mening er det ikke vi som er for store. Det er heller de andre selskapene som er for små. Norsk sokkel står foran store utfordringer som krever tung kompetanse og store investeringer. Disse utfordringene kan ikke løses av selskaper som bare er ute etter rask profitt.

Lund lover at energikjempen skal holde oppe produksjonen på norsk sokkel.

– Den norske kontinentalsokkelen er selve ryggraden i vår virksomhet. Og vi investerer tungt for å holde produksjonen på dagens nivå 10 år framover.

Norske muligheter

Lund sier at en utmerket infrastruktur og et solid og forutsigbart politisk rammeverk gjør sokkelen attraktiv.

– Men det er noen mørke skyer på himmelen. Selv om gassproduksjonen er høy, faller oljeproduksjonen dramatisk. Og vi har ikke funnet en elefant (stort olje- eller gassfelt, red. anm.) siden Ormen Lange i 1997. Vi trenger tilgang til nye leteområder, sier han.

Skviser ut mer

StatoilHydro går nå ut med mål om å øke utvinningen fra norsk sokkel med opptil 600.000 fat oljeekvivalenter per dag innen 2015. Nær halvparten skal komme fra eksisterende felt.

Det annonserte avdelingsleder for StatoilHydros reserve- og forretningsutvikling på norsk sokkel Hege Marie Nordheim under oljemessen i Stavanger onsdag, ifølge NTB.

Kjernen i strategien som skal øke produksjonen er økt utvinning og forlengelse av eksisterende felt. Dette vil ifølge Norheim bidra med 40-50 prosent av dem forventede økningen. Resten må komme i form av nye felt og mye funn.